Sağlıklı bir tansiyon ölçme işlemi nasıl yapılır?

Sağlıklı bir tansiyon ölçme işlemi nasıl yapılır?

Eczacı Ezgi Koçak sağlıklı bir tansiyon ölçümü ve takibinin nasıl yapıldığını, ayrıca ölçmeden önce neler yapmamamız gerektiğini anlattı.

Tansiyon, kanın atardamar duvarına yaptığı basınçtır. Bu basınç değerinin  üst sınırına büyük tansiyon tıbbi adıyla sistolik tansiyon, alt sınıra ise küçük tansiyon yani diyastolik tansiyon verilir. Tansiyon birçok ölümcül hastalığın altında yatan nedendir. Yüksek kan basıncı başta kalp, beyin, böbrek olmak üzere birçok hayati öneme haiz organı tehdit eder.

Bu sebeple kan basıncı değişkenlik gösteren ya da kronik hastalıklara haiz ve riskli bireylerde tansiyon ölçümü önemlidir ve düzenli takip gerektirir. 

Ölçmeden önce egzersizi bırakın
Ezgi Koçak, "Sağlıklı bir tansiyon ölçümü için belli hususlara dikkat etmek gerekir.Örneğin tansiyon ölçümünden önce kişi en az yarım saat önce fiziksel egzersizi bırakmalı mümkün olduğunca nabız atım sayısını etkileyecek fiziksel ya da duygusal ortamlardan uzak kalmalıdır.Yani ruhsal ve bedensel olarak dinlenik olmak önemlidir." dedi.

Uykudan sonra, yemekten önce...
"Uyanır uyanmaz ya da yemekten önce ve sonra tansiyon ölçümü tavsiye edilmez.Ayrıca kafein, alkol gibi kan basıncını etkileyecek gıdalarla temasın ölçümden  en az 2 saat öncesinde kesilmiş  olması ölçümün güvenirliliğini artıracaktır."

"Birikmiş ve sıkışmış bir idrar da  tansiyon ölçümünüzü değiştirecektir.Ölçümü yaparken kişi oturur pozisyonda sırtı destekli bir alana dayalı, ayaklar yere temas halinde rahat bir oturuş pozisyonunda olmalı. Kişinin ölçüm yapılacak kolu kalp hizasında olmalıdır. Kalp seviyesinin altında veye üstünde tutulan kol basınç değerlerinin farklı görünmesine sebep olacaktır."

"Ölçüm yapılacak cihazın kullanım talimatına göre manşonun kola düzgün yerleştirilmesi önemlidir.doğru yer kolun katlanma noktasından 1 ya da 2 parmak yukarıda ve normal sıkılıkta manşonun bağlanmasıdır.Ölçüm süresince kişinin konuşmadan rahat nefeslerle ölçümün tamamlanmasını beklemesi gerekmektedir."

"Mümkünse tansiyon takibi özellikle 50 yaşını aşmış bireylerde herhangi bir rahatsızlığı olsun olmasın belli periyotlarla minimum 1 hafta olmak kaydıyla yapılmalıdır.Günün farklı saatlerinde kalibrasyonu yapılmış aynı cihazla dinlenik pozisyonda ölçüm tekrar edilmeli, kayıt altında tarih ve saat belirtilerek tutulmalıdır. Unutmayın çok sık aralıklarla tansiyon ölçmekte doğru değildir.Tansiyon takibi  kronik kalp damar rahatsızlığı olan bireylerde önemli bir bulgudur lütfen ihmal etmeyelim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık