Kars’ın Susuz İlçesi, 103. Kurtuluş Coşkusunu Yaşadı

Kars’ın Susuz İlçesi, 103. Kurtuluş Coşkusunu Yaşadı

Kars’ın Susuz (Cilavuz) ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 103’inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Gökhan OKAT

103 yıldır aynı heyecanın yaşandığı ilçede, yağmurlu havaya rağmen törene katılan öğrenci, öğretmen ve ilçe halkı kurtuluş coşkusu yaşandı.

İlçenin düşman işgalinden kuruluşlusu dolayısıyla Susuz Kaymakamı Halis Hacıismailoğlu ve Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Kaymakamlık önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Kazım Karabekir Paşa Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen kutlama törenine rahvan at gösterisi damgasını vurdu. Kafkas Halk Dansları ekibinin gösteri yaptığı etkinlikte Şair Mustafa Ahmetoğlu ile öğrenciler şiirler okudu. Yoğun yağmur nedeniyle erken bitirilen kutlama etkinliğinin son bölümünde, yöresel müzik eşliğinde Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ile birlikte öğrenci, öğretmen ve ilçe halkı halaylarla kurtuluş coşkusu yaşadı.

BAŞKAN YANTEMUR, “İSRAİL GAZZE’DE İNSALIK SUÇU İŞLİYOR”

Kutlama etkinliğinde anlam ve önemi anlatan Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, İsrail’in yaklaşık bir aydır Filistin Halkına uyguladığı saldırılarının insanlık suçu olduğunu söyledi. İsrail’i lanetleyen Başkan Yantemur, “Arkasına emperyalist güçleri alan İsrail, modern tarihin en kanlı katliamlarına devam ediyor. Gazze'de hastaneleri, okulları camileri hedef alan, binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırlar insanlık suçudur. Filistin topraklarında etnik temizliğe girişen, uluslararası hukuku yok sayarak Filistin kentlerini işgal eden, Gazze'yi bir açık hava hapishanesine çeviren, Filistinlileri yurtsuz, susuz ve ilaçsız bırakan Israil'i lanetliyoruz.” Dedi.

KARS'A 1855'TE VERİLEN ZAFER MADALYASI ANADOLU'DA İLK GAZİLİK MADALYASIDIR”

Konuşmasında Kars’a 1853-1856 Osmanlı-Rus savasında savunanımdan dolayı 1855'te Kars'a Verilen Zafer Madalyasın Anadolu'da İlk Gazilik Madalyası olduğunu hatırlayan Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur şunları söyledi:

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan serhat Şehrimiz Kars, 43 yıllık işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya bağlı birliklerin ileri harekâtıyla 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katılmıştır

Bu zafer, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi zaferi olmuş ve zaferin ardından imzalanan Gümrü Anlaşması da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi anlaşması olmuştur. Kars'ın kurtuluşuyla birlikte devletimizin kuzeydoğu sınırları çizilmiş ve modem Türkiye'nin temelleri atılmıştır.

BUGÜN SUSUZLULARIN BAYRAMIDIR

Bugün 3 Kasım Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere unutamayacakları bir dersi verdiğimiz gündür. Bugün Susuzumuzun gurur günüdür. Bugün Susuzluların Bayramıdır. Bayramımız kutlu olsun Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin destanlarla dolu bir tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz işte böyle bir tarihin ürünüdür. Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, bir asır önce bu vatan için nasıl can verildiyse bu günde aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık.

Bugün, Samsun'da yakılan özgürlük ateşinin, Erzurum'da, Amasya'da, Sivas'ta ve karış karış tüm Anadolu'da tutuştuğu, Afyon ovasında 10 Ağustos'ta alevden sele dönüştüğü ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ diyenlerin, yola çıktıkları gündür. Bugün, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan kurtuluş mücadelesinde esareti, tarihin hiçbir döneminde kabul etmeyen karakteri yüksek Türk milletinin Susuz da ateşlendiği ve imtihan olduğu gündür.

Bundan 103 yıl önce bu topraklarda gezen düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde toprak diyerek üzerine bastığımız bu olmuştur. 3 Kasım 1920 yıllarında arkasına bakmadan kaçmıştır. Şu anda olmadığının en açık kanıtıdır. Vatanımız için yazılan kahramanlık destanını yerlerde, sayısız vatan evladımız şehit unutturmamak, gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir. Atalarımızın canı yaşanılanlar bu toprakların kolay vatan pahasına bize emanet ettiği bu topraklarda bizler bir asırdır, huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu elbette atalarımıza ve isimsiz kahramanlarımıza borçluyuz.

Kurtuluş mücadelesinde şehit düşen Susuz'un evlatları Gülüzaroğlu Abdullah ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Biz onların, bedelini canlarıyla ödediği bu güzel ilçede huzur içinde yaşıyoruz. Bu doğrultuda bize düşen görev, bize emanet edilen bu vatanı koruyup, gelecek nesillere bırakmaktır. Bu nedenle bir asır önce vatan müdafaası için birleşen yüreklerimiz, bugün de aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda tarihin en zor dönemlerinden birini yaşayan milletimiz, örnek bir özgürlük destanına imza atarak ülkemizin her köşesinde şanlı bayrağımızı dalgalandırmıştır. Ne mutlu ki, milli mücadelenin başarıya ulaşmasıyla, Anadolu'nun her karış toprağı gibi, Susuz'da 3 Kasım 1920 tarihinde özgürlüğüne kavuşmuştur.

CİLAVUZ KÖY ENSTİTÜSÜ VE ÖĞRETMEN OKULU İLE BÖLGEMİZİN VE ÜLKEMİZİN AYDINLANMA SÜRECİNE ÇOK ÖNEMLİ KATKILARI OLMUŞTUR

Susuz, sahip olduğu kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeli ile ülkemizin öncü ilçelerinden biri olmuş Cilavuz köy Enstitüsü, öğretmen okulu ile bölgemizin ve ülkemizin aydınlanma sürecine çok önemli katkıları olmuştur. Değerli hemşerilerim, Geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bir asır önce, topla tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; ilimde, bilimde, teknikte Türk halkına yakışır şekilde vermeliyiz. Sevdamızın adı Susuz 'dur Sevdamızın adı Türkiye'dir. Bir asır önce Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ve milletimiz namusumuzu çiğnetmedi biz de çiğnetmeyeceğiz. Sözlerimi burada tamamlarken, 103 yıl önce tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü; silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyorum. Halkımızın bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyorum.”

karsin-susuz-ilcesi-103-kurtulus-coskusunu-yasadi-1.jpg

karsin-susuz-ilcesi-103-kurtulus-coskusunu-yasadi-2.jpg

karsin-susuz-ilcesi-103-kurtulus-coskusunu-yasadi-4.jpg

karsin-susuz-ilcesi-103-kurtulus-coskusunu-yasadi-5.jpg

karsin-susuz-ilcesi-103-kurtulus-coskusunu-yasadi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Susuz