Iğdır Üniversitesinde, “Serhat Teknoloji Geliştirme Bölgesi" Kuruluyor

Iğdır Üniversitesinde, “Serhat Teknoloji Geliştirme Bölgesi" Kuruluyor

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü'nde kurulması planlanan, “Iğdır Üniversitesi Serhat Teknoloji Gelişim Bölgesi” bölgenin istihdamı ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Bülent MAVZER 
Iğdır’ın ve bölgenin gelişimine önemli katkılar sağalacak olan 'Iğdır Üniversitesi Serhat Teknopark'ın kurulması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onay aldı.
Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü'nde 43 bin 237 metrekarelik alan bulunan bina ve atölyeler, "Iğdır Üniversitesi Serhat Teknoloji Geliştirme Bölgesi" olarak tahsis edildi.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır Üniversitesi Serhat Teknoloji Gelişim Bölgesi ile üniversitesinin üstleneceği misyon ile bölgesel ve ulusal anlamda büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Teknoparkın 5 yıllık bir sürece içeresinde bölgeye 100 - 200 milyon dolar getiri sağalacağını ifade eden Rektör Alma, "Özellikle yazılım sektöründe muazzam imkanları var, KDV muafiyeti var. Bu saya de bölgesine cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. 2008 yılında kurulan 10 üniversite arasında Teknopark sahibi olan tek üniversite oluyoruz. Doğu Anadolu Bölgesinde Van ve Erzurum'dan sonra üçüncü üniversite olacağız, Türkiye çapında 209 üniversite arsında yüzüncü sıralarda yer almaktayız. Bu manada bütün üniversitelere beyanatı verdik, oradan çok hocalarım gelecek. Bakanlık yandaş olarak bize iki teknopark atayacak, bunlar birini Yıldız diğer İTÜ olmasını istedik, onlarda bizim eş teknopark yandaşımız olacak, İstanbul ve Gebze'de yoğun talep var, oradaki fazla firmalar bize aktarılacak." dedi.
Teknoparkın kurulması için gerekli altyapı ve atölyelerin hala hazır bulunduğunu ifade eden Alma, "Mevcut hazır arsa ve binalarla ünümüzdeki hafta parkı kuruyoruz, 14 Martta Cumhurbaşkanımız resmi gazete ilan etti, bizde bu ayın 20'inde şirketi kurup hizmete başlıyoruz. Iğdır üç ülkeye sınır olmasına rağmen ihracatı çok az miktarda, Gürcistan'ı da katsan 4 ülkeye yakın tek ilimiz, Zengezor koridoru da acılaşa bu daha da iyi olacak. Nahcivan’da teknopark yok orada açılması içinde danışmanlık yapıyoruz. Uluslararası firmaların yoğun talepleri olacağını düşünüyoruz, özellikle İran'a ambargo olduğu için ihracat yapmıyorlar, bu nedenle İran'dan birçok firma burada şirket kurmak istiyor, bu sayede Avrupa'ya ihracat yapmaları konusunda önleri açılacaktır. Buda Iğdır'ın ihracat hacmini, istihdamını artıracaktır. Şu anda katma değeri yüksek ürünleri 3 dolara ihracat ediyoruz, fakat teknoparkta yürüyecek ürünlerin değeri 80-90 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. "şeklinde konuştu.

5d4569f0-273d-4ed0-b6b4-5f4752416f7f.jpg34390b68-7083-4172-a265-4635906078fb.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Iğdır