Bu Baraj Kars'ın Can Damarı Olacak

Bu Baraj Kars'ın Can Damarı Olacak

Kars Valisi Türker Öksüz tarımsal sulama için büyük önem taşıyan Kars Barajında (Kars çayı) incelemelerde bulundu.

Kars Valisi Türker Öksüz ;"Bugün buraya barajı görelim ve bilgi alalım diye geldik.Kars Barajı Kars'ın yüz akı projelerinden biri gördüğüm kadarıyla biliyorsunuz büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı, özellikle hayvancılıkta belli bir potansiyeli yakalamış.

İlimiz  tarımsal alanda da potansiyeli olan bu potansiyelinde değerlendirilmesi gereken illerimizden birisi Kars Barajıdır. Hem sulama, tarımsal ve hayvan sulamaya dönük işleviyle hemde ülkemize enerji ihtiyacına katkıda bulunması nedeniyle önemli bir projedir.

Tabi bu projenin bitmiş olması en azından su tutması sevindirici bir gelişme,bundan sonra yapmamız gereken sulama imkanlarından bölgemizin insanlarının yararlanmasını sağlamak ve tarımsal ürünlerde çeşitli ürünlere imkan verecek şekilde bu sulama imkanını kullanmak. Yıllık 92 Milyon TL lik bir katkı ilimiz için çok önemli bir katkıdır .

Gördüğüm kadarıyla buradan Arpaçay ovasını besleyerek Iğdır ovasına da katkıda bulunması projenin önemini arttırıyor. Bölgesel çapta katkı sunan katma değer yaratan bir proje ile karşı karşıyayız. ayrıca istahdam yaratmasıda çok güzel, bize düşen bu projeyi bundan sonra çok yakın takip etmek budan sonra ki etap etap yapılacak yatırımları biran önce tamamlanmasına katkıda bulunmak bu bölgeyi cazibe bölgesi haline getirmemiz lazım.

Kars için bu bölge sulama ve enerji yanında Kars'lı hemşerilerimizin dinlenebileceği,istifade edebileceği görsel olarak güzel kentimizin estetiğine katkıda bulunabilecek bir yer haline getirmek.Önümüzdeki günlerde ağaçlandırma başta olmak üzere çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmaları hep birlikte ve yapalım her türlü katkıyı da sağlacağız.

Bu Barajın ilimize ve ülkemize katkı sağlamasını temenni ediyoruz. Bu büyük projede emeği geçen DSİ Kars bölge Müdürlüğü ekipleri olmak üzere tüm katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum."dedi 

Kars Barajı hakkında Vali Öksüz'e bilgi veren DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar yaptığı açıklamada; "Yapılan çalışmalar neticesinde 1.2 Milyon Metreküp gövde dolgu hacmine sahip olan merkezi orta kısmı kil çekirdekli çakıl dolgu ile beslediğimiz barajımız.Toplam krep uzunluğu 511 metre genişliği 100 metre barajımızda toplamda bakıldığında 182 Milyon m³ su depolayacağız.Taşkın zamanlarında ise 220 milyon m³ 'e kadar taşıyabilmektedir.

Bugün ki tarih itibariyle baraj gölümüzdeki su kodu 1688/60 dır. Şuan 52.4 Milyon m³  su bulunmaktadır.

Yüzey alanı ise 5 milyon m³  kadardır.Tamamen dolduğunda 12.2 milyon m³  yol rezervuar yol alanı olacaktır.

Kars'ımızın çehresini değiştirecek ve deniz manzarası görüntüsü haline gelecektir.

Barajımız tam dolduğu anda bu baraj bin bir çeşit kuş,tarımsal alanlar için büyük bir efor sağlayacak,barajımız tamamen sulama ve enerji amaçlıdır.Depolanacak olan 182 Milyon metreküp suyla 20.7 km'lik iletim hattımızla yani CTP devasa borular dediğimiz borularımızla Kars ve Digor ovalarına toplamda 475 bin dekarlık bir alana sulama suyunu ileteceğiz.Buradaki arazilerimiz modern sulama sistemiyle sulanacaktır ve buradan elde edeceğimiz yıllık milli gelir her yıl yaklaşık 92 milyon TL getiri söz konusu olacaktır.Tarımsal alanda da yaklaşık 7241 kişiye tarımsal istihdam sağlanacaktır.

bu barajın sadece gövdesi 80 Milyon 132 Milyonda kamulaştırma bedeli olarak vatandaşlarımıza ödendi.212 Milyon TL ye Mal olan bir barajdan bahsediyoruz."dedi

whatsapp-image-2018-12-11-at-09.55.10-(1).jpegwhatsapp-image-2018-12-11-at-09.55.10-(2).jpegwhatsapp-image-2018-12-11-at-09.55.10.jpegwhatsapp-image-2018-12-11-at-10.27.06-(1).jpeg

whatsapp-image-2018-12-11-at-10.51.30-(1).jpegwhatsapp-image-2018-12-11-at-10.51.30.jpeg

Kaynak:Lider Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber