Yaralı kurt ameliyat edildi

Yaralı kurt ameliyat edildi

Ardahan'da yaşanan yoğun kış koşulları nedeniyle yol kenarına kadar inen kurda araba çarptı.

Ardahan’da yaşanan yoğun kış koşulları nedeniyle yol kenarına kadar inen kurda araba çarptı. Çarpmanın etkisiyle kalça kemiği ve arka bacak uyluk kemiğinde kırıklar oluşan kurt, Ardahan Doğa Koruma Milli Parklar İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları Merkezi’ne getirildi.

Kış mevsiminde bölgede sıkça rastlanan bu duruma bir yenisi daha eklendi. Yiyecek telaşı içerisinde yerleşim yerleri ve yol kenarlarına kadar inan yaban hayvanlarının araçlarla karşılaşması olası kazaları da beraberinde getiriyor.

Bölgenin tek yaban hayatı kurtarma merkezi olan Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi müdürlüğüne getirilen yaralı kurt, üniversite bünyesinde bulunan Cerrahi Anabilim Dalı, Yaban Hayvan Hastalıkları cerrahları ve Tıp Fakültesi cerrahlarının katılımıyla ameliyata alındı.

Ameliyat sırasında açıklamada bulunan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Aksoy, “Hastamızın ne zaman travma geçirdiğini bilmiyoruz, travma geçmişi belli değil fakat yaptığımız muayyeneler sonucunda kalça kemiğinde ve arka bacak uyluk kemiğinde kırık tespit ettik. Hayvanımızın bu yöndeki tedavisini, ameliyatını gerçekleştirerek sağlıklı bir şekilde doğaya dönmesini sağlamaya çalışacağız.” dedi.

Kurdun yaralanma nedeni ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen operasyon hakkında bilgi veren Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, “Ardahan Doğa Koruma Milli Parklar tarafından bize getirilen bu kurdun sol uyluk kemiğinde biraz şanslı sayılabilecek bir kırığı var çünkü bu tür vakalarda operasyonlar oldukça zor gerçekleşiyor. Bugün bu operasyona Cerrahi Anabilim Dalı, Yaban Hayvan Hastalıkları cerrahları ve Tıp Fakültesi cerrahlar katıldı ve oldukça sağlam bir ameliyat ekibi oluşturdular. Ameliyat sonrasında rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra geldiği yere, Ardahan bölgesine teslim edilecek. 2 ila 3 yaşlarında olduğu tespit edilen erkek kurdun mevsim gereğince besi durumunun yetersiz olduğuna dikkat çeken Uzlu, “Kondisyonu oldukça düşüktü. Çünkü yaklaşık 10 gün önce birşeyler yemiş gibi gözüküyor ama geldiğinde mide bağırsak sisteminde yiyecek kalıntıları vardı bu da açlıktan doğada kalabilecek kapasitede bir hayvan olduğu için gelecek için de ümit verici olacak. Avlanabilen, güçlü karaktere sahip olan bu hayvanımızın ameliyatını ve rehabilitasyonunun olumlu sonuçlanması, ardından da doğaya salınması arzusundayız. Umarım buradan sonra şansı yaver gider ve bir daha trafik kazası sonrasında karşımıza çıkmaz.” Şeklinde konuştu.

Operasyonu bugün tamamlanacak olan kurdun yaklaşık bir buçuk ay daha merkezde misafir edileceğini kaydeden Dr. Uzlu, “Operasyon tamamlandıktan sonra platinlerin ve rehabilitasyon sürecinin yaklaşık bir buçuk ay kadar sürmesi mümkündür. Bu anlamda kendisinin tedaviye verdiği cevapta oldukça önemlidir. Bu manada da tüm süreçler adım adım izleniyor, şansı yaver giderse ortalama 45 gün sonra doğal yaşamına geri dönecek.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan mevsim boyunca bu tür vakalarla sıklıkla karşılaşıldığını dile getiren Dr. Uzlu, sürücülere de uyarılarda bulundu. Uzlu; “Yaban hayatı anlamında bölgemiz bana göre Türkiye’de en doğal alanlardan birisi. Kar ve kış koşulları sert olduğu için hayvanları yol kenarlarına kadar inmeye itiyor. Çünkü kar yüksek rakımlarda çoğaldıkça hayvanlar yol kenarlarında yiyecek arayışı içine giriyor ve haliyle de trafikle karşı karşıya gelme durumları artıyor. Bu nedenle sürücüler gece ve yoğun kar yağışı, sis olduğu zamanlarda mutlaka görüş mesafesi doğrultusunda hız yapmalıdırlar. Yol kenarındaki hayvanlara biraz dikkat edilirse çok sevineceğiz çünkü bu mevsimde özellikle tilki ve kurtlar trafik kazalarında çok karşımıza geliyorlar.” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi’nin misyonuna uygun cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, son olarak şunları söyledi; “Anabilim dalımız Türkiye’de klinik birimleri altında kurulan ilk ama veteriner fakülteleri anlamında kurulan ikinci anabilim dalımız. Yaban hayatı için Kafkas Üniversitesi’nin faaliyette olma süresi yaklaşık 5 yıldır. 5 yıl önce ünite ve sonrasında merkez olarak hizmet vermektedir. Geçtiğimiz ay itibariyle anabilim dalına bir profesör bir de ben doçent olarak atanmış bulunmaktayız. Geçmişi cerrah olan Klinisyen Profesör Mete Cihan ile birlikte Anabilim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Hedefimiz Kafkas Üniversitesi’ni Türkiye’de bu konuda öncelikli merkez haline getirmekti. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Yabani hayvan hastalıklarında bir marka olma yolunda Kafkas Üniversitesi misyonuna uygun bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.” KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber