Toraman “Kars’ta Acilen İl Afet Eylem Planı Oluşturulmalı!”

Toraman “Kars’ta Acilen İl Afet Eylem Planı Oluşturulmalı!”

Kars çiftçisi şiddetli sağanak yağmur, dolu ve sel ile imtihan ediliyor. İl genelinde etkili olan doğal afetler nedeniyle çiftçinin bin bir emekli ektiği arpa, buğday ve yulaflar hasat edilemez hale geldi.

TACETTİN DURMUŞ

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman son birkaç gündür dolu ve sel nedeniyle büyük hasar oluşan köylerde incelemelerde bulundu. Daha sonra Kars’ın merkeze bağlı Gelirli köyünde yoğun sağanak yağış sonrası oluşan selden zarar gören çiftçileri ziyaret etti.
ERSİN ALP, “ŞU ANA KADAR BİZİ ARAYIP SORAN BİR YETKİLİ OLMADI”
Ekinleri sel nedeniyle zarar gören Gelirli Köyü çiftçilerinden Ersin Alp, CHP İl Başkanı Taner Toraman’a dert yanarak, şu ana kadar yaşadıkları afet için arayıp soran bir yetkilinin olmadığını söyledi.
800 dönüm ekim yaptığını söyleyen Ersin Alp, “Köylü perişan oldu. 800 dönüm yer ektim hepsi aynı durumda. Mazot olmuş 38 – 40 lira, gübre olmuş 20 lira. Bir traktör bir günde 5 bin lira yakıyor. Ürünümüzü nasıl toplayacağız bilmiyoruz. Çaresiziz. Şu ana kadar hiç kimse bize merhaba demedi. Hiç kimse henüz gelmedi. İlk siz geldiniz. Tarlalarımız yok oldu gitti. Bu tarla biçilmez. Tarlalarımız öldü gitti. Sel vuran tarlaları hayvanlara bırakacağız. Köylü perişan oldu. Bizim rızkımız ve gelirimiz bu. Hükümet gelip çiftçinin halini görsün ve baksın millet nasıl yaşıyor. Ektiğimizi biçemeyip zarar ediyoruz. Bu yıl Allah vermişti onu da geri aldı. Üstelik bir şap hastalığı da hayvana girdi. 3 ineğim 8 tane de danam öldü. Kimse de gelip demedi ki bu hayvancı ve çiftçi ne yapıyor.“ dedi.
BAŞKAN TORAMAN “ÇOK ACİLEN AFET EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI!”
Afetlerden dolayı zarar gören köylerde incelemede bulunan CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman da yaptığı açıklamada, Kars’ta çok acilen afet eylem planı oluşturulması çağrısında bulundu. Başkan Toraman açıklamasında şunları söyledi:
“Dün akşam saatlerinde yağan yağmur sebebiyle oluşan sellerden kaynaklı köylülerimiz adına çok olumsuz bir üzüntü verici bir durum yaşandı. Vatandaşımızın ektiği ürünlerin birçoğu sel nedeniyle yere serilmiş durumda ve biçilemeyecek hale geldi. Köylüleriminiz gerçekten çok mağdur durumda. Zaten kısa süreli iklimsel olarak yılda bir kez alınan ürünün, biçilme sürecine geldiği sırada böyle bir afetle karışıldı. Bu nedenle köylülerin hayatını olumsuz yünde etkileyen selin yarattığı olumsuzluk içler acısı bir durum oluşturdu. Vatandaş 35 liraya mazot alıyor. 25 - 30 liraya da gübreyi alabiliyor. Ektiği ile biçeceği arasında çok önemli fiyat farkları var. Hükümetin tespit ettiği fiyat farkları bu ürünlerin karşılanmasına yetecek miktarda olmadığı gibi Toprak Mahsulleri Ofisi yada diğer kooperatifler de henüz ürünleri almış değil. Bu konuda hükümet kendi üzerine düşen görevi de yerine getirmiş değil. Daha kısa süre önce köylerimizde devam eden şap hastalığı çok ciddi hayvan teleflerine neden oldu. Dün yaşanan selden dolayı da il genelinde zarar gören köyleri yerinde inceledim. Şu ana kadar bana ulaşan köylerimiz, şu an bulunduğumuz Gelirli köyü ile birlikte Hacıhalil, Karakale, Ataköy, Azat, Karacaören, Akbaba, Kurudere köylerinde çok ciddi hasarlar var. Aynı zamanda Sarıkamış birçok köyünde de doludan zarar gören köylerimiz var. Selim ilçemizin Gelinalan, Büyükdere ve Karaçayır köyleri de afetten etkilendi. Ayrıca Cavlak, Kırkpınar, Büyük Oluklu, Yeşiltepe, Yamaçlı, Kekeç ve Kozluca köylerimizde de afetler meydan geldi. Tüm köylerimizi yerinde inceledik. Gerçekten çok acı veren durumlar gözlemledik. Afetlerden zarar gören köylerimizi kapsayan çok acil afet eylem planı oluşturulmalı. Kars Valiliği koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar, ÇKS’ya kayıtlı olan veya olmayan çiftçilerinin hasarlarının tespit etmesi gerekiyor. Afetlerden zarar gören çiftçilerimizle yakından ilgilenilmesi için Kars milletvekillerinin de yaşanan olumsuz durumu TBMM gündemine taşımaları gerekiyor. Oluşturulacak heyetle Kars’ın afet kapsamına alınmasıyla ilgili acilen çalışmaların başlamasını biz buradan talep ediyoruz. Aksi takdirde köylülerimiz gerçekten çok mağdur durumdadır. Önümüzdeki 2 ay sonra kış mevsimi de dikkate alınırsa vatandaş bırakın hayvanına bakmayı evine götüreceği bir avuç unu bile olmayacak. Bölgemizde çok önemli bir mağduriyet yaşanmaktadır. Buradan vatandaşımız adına hükümetin yetkililerine seslenmek istiyorum. Kurulacak İl Afet Koordinasyon Kurulu marifetiyle çiftçilerimizi mağduriyetlerin giderilmesi çağrısında bulunuyoruz”

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-1.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-2.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-6.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-7.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-3.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-4.jpeg

toraman-karsta-acilen-il-afet-eylem-plani-olusturulmali-5.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Politika