Tarihi buzhane korunmayı bekliyor

Tarihi buzhane korunmayı bekliyor

Kars'ta gecekondu yıkım çalışmalarında 16. yüzyıla ait buzhane ortaya çıkmıştı ancak o tarihi yapı 2 yıldır korunmayı bekliyor.

2017 yılında Kars'ta Osmanlı Projesi kapsamında yıkım çalışmaları sırasında 16. yüzyıla ait buzhane ortaya çıktı. Buzhanenin o tarihten itibaren sağlamlığını koruması ise şaşkınlık yaratmıştı. Kars Kalesi eteklerinde bulunan gecekonduların yıkım çalışmaları sırasında ortaya çıkan buzhane yıkım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Müze Müdürlüğü'nce koruma altına alınarak Koruma Bölge Kurulundan acele koruma kararı çıkarılmıştı. Ancak iki yıl geçmesine rağmen gün yüzüne çıkarılan buzhane bir türlü koruma altına alınmadı.

16. yüzyıldan kalma buzhane hakkında Kars kamuoyu ile bilgi paylaşımı yapan Kars Müze Müdürlüğü yetkilileri Osmanlı Mahallesi yıkım çalışmalarında ortaya çıkan buzhanenin restorasyonunun yapılarak turizme kazandırılacağını 2017 yılında yaptıkları açıklamada ifade etmişlerdi.

Müze Müdürlüğü yetkilileri açıklamalarında şu sözlere yer vermişlerdi. "Sayın Valimiz Rahmi Doğan’ın himayelerinde sürdürülen çalışmalar da tescilsiz yapıların yıkımı için Nisan ayında çalışma başlatılmış, İl Özel İdaresi ekipleri ile Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetimindeki çalışmalarda Vaiz oğlu cami temelinde bir yapı kalıntısına rastlanmıştır. Bu yapı kalıntısı 16. yüzyıldan sonra yapıldığını tahmin ettiğimiz buzhane olarak tabir ettiğimiz bir yapıdır"  Osmanlı Mahallesi Projesi  kapsamında yapılan çalışmalarda ortaya çıkan buzhanenin Tunus kemeri olarak yapılan çok güzel bir yapı olduğu "Bu yapının bulunduğu parseldeki ev veya diğer yapı binaları yıkıldıktan sonra bu yapının korunması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber