Tandırda Pancar Kebabı

Tandırda Pancar Kebabı

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Karahan köyünde tarlalardan ilk sökülen şeker pancarı, tandırda kebap edildikten sonra misafirler ikram ediliyor.

Akyaka ilçesi ile birlikte, Arpaçay ve Kars il merkezinde bin bir emekle ekimi yapılan şeker pancarları Ekim ayı ile birlikte sökülmeye başladı. Yaz boyu zorlu koşullarda ekimi yapılan pancar, Kars Şeker Fabrikasına götürülmeden önce tezek sobalarında veya tandırlarda ekmek pişirimi sonrası özenle kebap ediliyor.

İl genelinde olduğu gibi Aykaya ilçesinin Karahan köyünde de Cengiz Öztürk, tarlasından ilk pancarları sökerek annesi Yeter Öztürk’e getirdi. Anne Öztürk de ilk önce pancarı temizledikten sonra tezek ile yaktığı tandırda kebap yatıklarını ve pancarın her derde deva olduğunu söyledi. Anne Yeter Öztürk de pancarın yapraklarından çorba ve turşu yaptıkları bazı yemeklerde de kullandıklarını söyledi. Pancarı önce temizledikten sonra tezekle ısıtılan tandırda kumpir yapılan patates gibi pişirdikten çevresindekilere ikram etti. Tandırda pişen pancarın kokusu evin çevresini sararken bu senede gelenek bozulmadı. Saklanan pancarlar kış boyu başta kebap edilmek üzere çeşitli yemeklerde de kullanılarak sofraların vazgeçilmezi olmaya devam edilecek.

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber