Stalin’in Kayınpederinin Yattığı Cezaevi Yıkılıyor

Stalin’in Kayınpederinin Yattığı Cezaevi Yıkılıyor

Kars’ta Çarlık Rusyası döneminde cezaevi olarak kullanılan ve Stalin’in yakın arkadaşı ve kayınpederi Sergey Alliluyev’nde yattığı tarihi cezaevi her geçen gün biraz daha yıkılarak talan ediliyor.

Ünlü Bolşevik Devrimci Sergey Alliluyev, Alyoşa Caparidze, Mihail Bagradza, Anton Gabernkorn gibi ünlü Bolşeviklerin bulunduğu Bakü Sosyal Demokrat Örgütü’ne mensup 32 kişinin kaldığı Cezaevi boşaltıldıktan kısa süre yıkılmaya başladı. Kimliği belirsiz kişilerin mekanı olan tarihi cezaevinin kapı, pencereleri kırılırken, duvarları da yıkılmaya yüz tuttu.

Çarlık Rusya döneminde cezaevi olarak kullanılan ve sonrasında bir takım değişiklikler yapıldıktan sonra 1918 yılından itibaren günümüze kadar Cezaevi olarak kullanılan Tarihi Kars Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesini isteyen turizmciler, böylece tarihi binanın hem değerlendirileceğini, hem de koruma altına alınacağını kaydettiler.

Ünlü Bolşevik Devrimci Sergey Alliluyev’in Sovyet Lider Stalin’in kayınpederi olduğunu ve Kars Cezaevinde 1905 yılında yattığına dikkat çeken vatandaşlar, “Kars Cezaevi’nin tarihi Çarlık Rus dönemine dayanıyor. Stalin’in, Sosvyet Lideri Stalin’in kayınpederi Kars Cezaevi’nde kalmış. Geçmiş tarihi tarihçilerimiz de araştırırlarsa burada önemli olan şahsiyetleri bir araya getirecek şekilde Kars Cezaevi’ni de bir müze haline getirebiliriz. Veya tarihi yapısından dolayı, geçmişinden dolayı bunu daha farklı kullanabiliriz.Kars Cezaevi’nin tarihi, kültürel miras özelliğine sahip olmasıdır. Bu bağlamda buranın korunup gelecek nesillere de aktarılması Kars’a bir katkı sağlamış olur” dediler.

Öte yandan boşaltıldıktan sonra kapı pencereleri kırılan, duvarları tahrip olan ve içler acısı durumda bulunan Tarihi Kars Cezaevi kaderine terk edilmiş vaziyette bulunuyor.

Duvarları da geçen süre içerinde hasar gören cezaevi yetkililerden ilgi bekliyor. Mahalle sakinleri ise cezaevinin biran evvel koruma altına alınmasını istiyor.

aw353546_01.jpgaw353546_02.jpgaw353546_03.jpgaw353546_04.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber