Söze Başlarken

Söze Başlarken

Turan KILINÇ

 SÖZE BAŞLARKEN….
Bismillahirrahmanirrahim .
Hamd alemlerin rabbi olan Allah’a, selat ve selam O nun resulü Hz Muhammed (s.a.v) efendimize olsun. LİDER HABER AJANSI sitesinde imkan ölçüsünde, bazen güncel konular bazende genel konular üzerine yazmaya çalışacağız. Ana gayemiz ise; sözü eğip bükmeden hakikati arama yolculuğu olacak. Bu yolculukta elimden geldiği kadar kendi düşüncelerimin yanında; bizden önce o konuyla ilgili , ilim ve hikmet sahibi üstatların ana düşüncelerini merkez alıp onun etrafında bir düşünce yolculuğuna çıkacağız.Rabbim muvaffak kılsın. Gayret bizden tevfik Allah ‘tan.
FE EYNE TEZHEBUN! -1-
(NEREYE BU GİDİŞ)
Rabbimiz Tekvir Suresi 26. ayette kullarına bu şekilde sesleniyor.
Bizde bu ve bundan sonraki birkaç yazımızda Fe eyne tezhebun’un muhatabı insanın nereye gittiğini anlamaya çalışacağız. Nereye gittiğini anlamaya çalıştığımız insanı biraz tanımaya çalışalım.
İnsanı pozitif bilim şöyle tanımlar; a. 1. Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı. 2. Âdemoğlu, âdem evladı: “” -H. Taner. 3. sf. mec. Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse).
Felsefi olarakta geçmişten günümüze araştırmacılar, insanın bu dünya hayatındaki bir takım ahlaki özellikleri ve birlikte yaşama kabiliyetlerine göre çeşitli tanımlar yapmışlardır.
Bu kâinatın en şerefli mahlûku olarak yaratılan insan hakkında “iki ayaklı hayvan” ve “düşünen hayvan” gibi utanç verici tarifleri görmemiz de mümkündür.

Felsefe tarihinin kurucuları olarak gösterilen Sokrat, Aristo ve Platon gibi isimlerinde insan için yaptığı tanımlar “İnsan” ı anlatmak konusunda çok sönük kalmıştır.

Alemi ve onun içindeki insanı var eden yaratıcının göndermiş olduğu ilahi kitaplarda ise insan daha üstün vasıflarla donatılmış, bununla birlikte çok daha büyük sorumluluğu olan bir varlık olarak ifade edilmektedir. İslam literatüründe eşrefi mahlûkat (yaratılmışların en şereflisi) özelliğine sahiptir. Ona bu özelliği kazandıran temel unsurlar ise;
Akıl sahibi olması , İyiyle kötüyü …..Faydayla zararı …..Güzelle çirkini …..Doğruyla yanlışı birbirinden ayırt etme özelliğine sahip olmasıdır.
Bu özellikleri o nu diğer canlılardan farklı kılmaktadır.
İnsan… Yaratılmışların en şereflisi… En mükemmeli… En yücesi… En sorumlusu... Ve özünden koptuğunda ve sorumluluğunu unuttuğunda en korkunç olanı!
Kimdir bu insan? Nerden gelip nereye gider. Bu kadar üstün vasıflarla donatıldığı halde varmıdır bir gayesi ,yoksa başı boşmudur. Niçin yaratılmıştır. Tabi ki ana sorumuz nereye gitmektedir. Tüm bu soruların cevabını diğer yazılarımızda aramaya çalışacağız.
Vesselam…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber