Şifalı Bitkiler Oğuzlu Köyü’nde Sıhhatli Eller İle Hayat Buluyor

Şifalı Bitkiler Oğuzlu Köyü’nde Sıhhatli Eller İle Hayat Buluyor

Kars Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Oğuzlu Köyünde bulunan S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi’ni ziyaret ederek tıbbi aromatik bitkilerin ekili olduğu tarlalarda incelemelerde bulundu. 

LİDER HABER AJANSI/TURGUT KAYA 

Oğuzlu Köyünde bulunan S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi’ni ziyaret eden Öksüz, Kooperatif başkanı Sondemi Yıldırım'dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.  

Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının, 2022 yılı Kadın Çiftçiler Yenilik Yayım Projeleri Programına sunduğu, “Şifalı Bitkiler Sıhhatli Eller ile Hayat Buluyor Projesi” için sponsor firma ABC Deterjan A.Ş. ile protokol imzalanarak ‘‘ABC İle Yerli Yerinde Kantaron’’ projesi ile S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi adı altında Oğuzlu Köyünde faaliyetlerine başladı. 
Kars Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde uygulanan proje ile  “S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi” tasarlanarak, içerisinde ön kabul, yıkama, kurutma, mamül ürün üretimi, ambalajlama ve depolama amaçlı alanlar oluşturuldu. 

 Tesisin kurumsal manada sürdürülebilir olması için tesisin kullanım hakkı S.S. Oğuzlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne verildi. Proje kapsamında eğitim verilen kadın çiftçiler mevsimine göre ürettikleri ve doğadan topladıkları bitkileri bu tesise vererek ürün haline getirecekler. Hijyen kurallarına uygun olarak işlenen, paketlenen ve satışa hazırlanan ürünleri iç piyasanın tüketimine sunulacağı gibi aynı zamanda da bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere de tanıtım ve satışını gerçekleştirebilecekler.

Merkez Oğuzlu Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sondem Yıldırım yaptığı açıklamada, “Ben bu projeyi kendim yapmayı düşündüm sonra ABC’ye teklif gitti. Bakanlığa teklif gitti bunları kooperatif değil de proje olarak yapmayı düşündük sonra ABC gördü ve bana teklif geldi. Kooperatif kurun diye bende mavikantaron diye kooperatif kurdum. Dünya da ve Türkiye de hassas göz kırışıklıklarına, çocukların çamaşırları için yumuşatıcılara koyabilirsiniz. Göz çevresi ve göz ağrıları, diz ağrıları için ağrı kesici olarak  ender bulunan bir bitki Türkiyede genelde bunun yapımı yok diye biliyorum ben Almanya’dan tohumunu getirttirdim şimdi bitkileri çıkmak üzere bunlar doğada olan bir şeyler ama ben doğada bulamadım o yüzden tohumlarını Almanya dan getirttim şuanda çıktı inşallah bakalım kooperatifi de kurduk burada ilerleyeceğiz. Sayın Tarım müdürümüz sayın valimiz gelmiş onların destekleri aşikâr çok iyi çalıştık beraber Allah hepsinden razı olsun projeyi bitirmek üzereyiz.1 ay sonra da inşallah açılışımız olacak. Bitkileri yağ ve krem olarak kullanıyoruz hatta Garnierin göz temizleme sularında mavi kantaronu dislasyon sularında kullanıyorlar bizde göz çevresi, makyaj temizleme malzemelerinde, kremlerimizde, yağlarımızda, serumlarda, sabunlarda mavi kantaronu  nasıl değerlendiriyorsak diger endemik bitkilerimiz olan civan perçimi pembe kantaron sarı kantaron papatya gibi bitkileri de  degerlendiriyoruz  Tüm Kars yöresine ait volkanik bir dağ toprağımız var onun için verimimiz çok fazla şimdi onları değerlendirmeye çalışıyoruz.  Tabi ki dislasyon makinelerimiz oldu soğuk sıkım makinelerimiz oldu çörek otumuz, keten tohumumuz var tohumların yağları ile alakalı farklı bir çalışmamız var sadece bizim Kars yöresine ait bir şey olmayacak inşallah yapabilirsek, başarabilirsek bu zamana kadar geldik bundan sonra da başaracağız büyüyecek bu. Ben Türkiye'ye Dünya ya ihraç etmek istiyorum bunun adını duyurmak istiyoruz. Doğada çok fazla var ama bilinmiyor ne olduğu. Dün komşumuza gösterdik mavi kantaronu bizim burada çok var dedi Kars yöresinde doğal olarak çok var ben bunu hem doğal olarak yapmak istiyorum hem de değerlendirmek istiyorum bu doğada olan çiçeğin var olduğunu bilmek ve işlemek için başladım. Ben kremlerini yapmaya başladım ilk zamanlar kendime çocuklara ev halkına eşime falan. Bide basur kremi yapıyorum. Buradaki bitkilerden kremler serumlar yağlar bunların hepsini yapıyordum. Bunu ilerlettim Ben yararlandım komşularımız köyüm ve çevre köyler de yararlansın diye biraz daha iş alanı açtım,” dedi.

S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi’ni ziyaret eden Kars Vali/Belediye Başkan Vekli Türker Öksüz'e  Kars İl Jandarma Komutanı Hıdır Ayçiçek, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Tarım İl Müdürü İbrahim Altıntaş ve AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın eşlik etti. 

783df31e-9509-4035-a8c8-a9a39210bbbf.jpg588935ad-2023-4ad3-94f1-2fc842221d58.jpga5f3dc4d-0e26-4172-9bd7-ca4f67518dba.jpge5495343-a251-40be-afac-3d05a9727786.jpg

2a181678-a8c2-46a4-bb81-1f4d4d73a761.jpg4a9b62ee-b38b-41ff-892a-845d89db0c2f.jpg7d5aacab-efe6-4a61-849a-be91c862176c.jpg8e7d66f7-627a-4533-a435-3a77d195deb6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber