Ressam Ahmet Sula, İnsanlar Mağara Resimlerinde, Yazıyı Arıyordu

Ressam Ahmet Sula, İnsanlar Mağara Resimlerinde, Yazıyı Arıyordu

 İnsanların, yazılı tarih öncesinde mağara resimlerinde yazıyı aradıklarını söyleyen Ressam Ahmet Sula'nın, yazıyla anlamlandırdığı ve felsefi...

 İnsanların, yazılı tarih öncesinde mağara resimlerinde yazıyı aradıklarını söyleyen Ressam Ahmet Sula'nın, yazıyla anlamlandırdığı ve felsefi sözlerle taçlandırdığı resim sergisi Kars’ta.

Polis Başmüfettişi 1. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Sula, ‘Diriliş’ adını verdiği Kaligrafi Söz ve Resim Sergisi’nin 12.sini Kars’ta açtı.

Kars Emniyet Müdürlüğü ve Kars Belediyesi’nin destekleri ile Kars Kent Konseyi Sergi Salonunda açılan sergiyi, Pazar akşamına kadar Karslılar ziyaret edebilecek.

Çalışmalarını ‘Hak ile Batıl savaşında zafer kaygısı olmayan bir adamın sanat cephesinde seferi olarak” tanımlayan sanatçının kişisel sergisine, protokol mensupları ve Karslılar yoğun ilgi gösteriyor.

Hiçbir sergisinde açılış kurdelesi kesmeyi uygun bulmadığını ifade eden Sanatçı Ahmet Sula’nın sergisin açılışına, Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkan Vekili Hülya Çağraşan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars Orman İletme Müdürü Murat Doğanay, AFAD Müdürü Oktay Ağyan, Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, üniversite öğrencileri, sanatçının Karslı dostları ve Emniyet personeli katıldı.

KARS KALESİNİ GEZDİM, KARS’IN MANEVİYATINDAN, KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNDEN VE SANATSAL TARİHİ DOKUSUNDAN ETKİLENDİM

Serginin açılışı sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Sanatçı Ahmet Sula, bir ay önce Kars’a bir görev için geldiğinde Kars Kalesini gezdiği sırada, Kars’ın maneviyatından, kültürel zenginliğinden ve sanatsal tarihi dokusundan oldukça etkilenmesi üzerine ‘Diriliş’ adını verdiği bu sergiyi, Kars’ta açmaya karar verdiğini söyledi.

Genellikle Doğu ve Güney Doğu illerinde sanatsal faaliyetlerin az olmasına dikkat çeken Sula, sanattaki felsefesinin ve iddiasının, güzel resim çizdiğinden dolayı alkış almak için Kars’a gelmediğini de ifade ederek, bu anlamda kedisine ilke edindiği bir davası olduğunu dile getirdi.

İnsanlık ve maneviyat değerleri üzerine yaptığı resimleri olduğunu da söyleyen Sula: “Milli ve kültürel değerlerimiz var ve bunlar önemlidir. Kendimize güvenelim istiyorum. Bizlerde bir hazine var ama bu hazinenin farkında değiliz. Böyle bir uyanış, böyle bir dirilişe biraz olsun vesile olmak gayretindeyim. Belki bir kişi bile sergiye gelmeyebilir. Ama önemli olan benim kendi üzerime düşeni yapmamadır. Bu nedenle bugün Kars’tayım. Umut ederim ki Kars için de sanatsal anlamda bir katkım olur.” Dedi.

İNSANLAR MAĞARA RESİMLERİNDE, YAZIYI ARIYORDU

Resimlerinde kendisine ait sözlerin yazılı olduğuna ve tarih öncesinde insanların mağara resimlerinde, yazıyı aradıklarına da dikkat çeken Sanatçı: “Benin 30 yıllık sanatımın önemli bölümünü yazı oluşturmaktaydı. Aslında yazının temelinde de bunu görmekteyiz. Çünkü insanlar mağara resimlerinde, yazıyı arıyordu. Bu nedenle yazının hakkını vermek gerektiğini düşünüyorum. Yani yazı da önemlidir. Hani denir ya ‘Meke’de nazil oldu Kuran-ı Kerim, Kahire’de okundu. İstanbul’da yazıldı.’ Diyorum ki o halde bizim yazıyı Latince de olsa en iyi yazan bir millet olduğumuzu devam ettirmemiz lazım. Ben de sanatımı bunun üzerine kurguladım. Nasıl ki dertli bir insan bir şeyi anlatmak için bütün vücudunu, aklını, fikrini, duygusunu seferber eder. Bende bu insani özelliklerimi sanata ve bu davaya seferber etmeğe çalıştım. Bu nedenle ben de resimde yazıyı ve şiiri bir arada kullanıyorum“dedi.

VALİ ÖZDEMİR: “SANATÇIMIZ DEĞERLERİMİZİ, GEÇMİŞİMİZİ VE İNANÇLARIMIZI ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE TUVALE VE KAĞidA YANSITMIŞ”

Sergiyi gezen Kars Valisi Günay Özdemir de Sanatçı Ahmet Sula’nın, farklı ve anlamlı resimlerini Kars’ta sergilenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek kedisine teşekkür etti.
Sanatçının resimlerini, farklı bir bakış açısıyla anlamlandırdığını söyleyen Vali Özdemir: “Sanatçımız resimlerinde bizlerin ortak değerlerimizi, geçmişimizi ve inançlarımızı çok iyi bir şekilde kağıda ve tuvale yansıtmış. Sanatçımız aslında günümüzde, ihtiyacımız olan sanatın artık belli şeyler için yapıldığı dönemde, bu çizginin dışına çıkmış. Değerlerimizi ve gençliğimiz ve gelecekle buluşturan bir sergi olmuş. Bu serginin inşallah Ülkemizin değişik yelerinde de açılmasını isteriz. Kars’ta, aslında bu anlamda kendisine çok daha şeyler katabilecek. Kars’ın Anadolu’nun ilk giriş noktası olması münasebetiyle, Abul Hasan Harakani Hazretlerinin, Anadolu’ya ilk gelen Alperen ve gönül dostu olması münasebetiyle ve aynı zamanda başta Mevlana da olmak üzere Anadolu’daki gönül dostlarının hocası olması hasebiyle, Kars; bu türden sanatsal faaliyetlere yabancı olmayan, ruhunda ve özünde bu tür faaliyetleri yaşayan ve yaşatan bir ildir. “diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber