Otizmli Çocuklara Yapılan Saldırı, Bir Nefret Suçudur

Otizmli Çocuklara Yapılan Saldırı, Bir Nefret Suçudur

Geçtiğimiz günlerde Aksaray'da Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli öğrencileri yuhalayan velilere ve muhtara gösterilen tepki, Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da çığ gibi büyüyor.

Yaşanan skandal, geçtiğimiz günlerde Berna Ülger ve Ali Canip Olgunlu başkanlığında TOHUM Otizm Vakfı desteği ile Kars’ta kurulan Gelincik Kars Otizm Derneği tarafından da protesto edildi. Çirkin saldırı, Derneğin Başkan Yardımcısı Tacettin Durmuş ve kurucu üyeleri Saner Çağrı Genç, Salih Bayşu, Mehmet Duman, İbrahim Süleymanoğlu ve Mahmut Bayrambey tarafından da protesto edildi.

İnsanlık dışı skandalın yaşanmasının ardından özellikle soysal medyada ve oluşturulan Whatsapp gurubunda örgütlenen otizmli çocukların aileleri ve gönüllüler isyan etti. Bir anda ülke gündeminde yayılan saldırı üzerine otizmli çocukların aileleri, Kars ile birlikte tüm illerde duruma tepki gösterdi.

Aileler ile birlikte çok sayıda engelli derneği temsilcileri ile birlikte gönüllüler, Ankara’da bir araya gelerek yapılacak yürüyüş ve basın açıklaması ile yaşanan skandala teki göstermek istedi. Yapılan açıklamalarda Aksaray'daki Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli öğrencilerin diğer çocukların velileri tarafından 'yuhalandığı' ve yapılan açıklamalar neticesinde büyük bir skandala imza atılmış olduğuna dikkat çekildi.

Otizmli veya her ne türden olursa olsun engelli her hangi bir çocuğa yapılan saldırının aynı zamanda bir nefret suçu olduğuna vurgu yapılan açıklamalarda;  otizmli ailelerin, toplumun tüm kesimlerinden ve devletten talepleri haykırıldı.

HÜKÜMET, OTİZM EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRSİN!

Yapılan açıklamalarda, Aksaray’da yaşananın münferit bir olay olmadığı ve Hükümet tarafından ivedilikle Otizm Eylem Planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekilerek, “Alan dışı değil! Özel eğitimci istiyoruz. Geceli gündüzlü bakımevi istiyoruz. Bakım evlerinde özel eğitimci istiyoruz. Bakım evlerinde sosyal hizmet uzmanı istiyoruz. Sözleşmeli değil kadrolu özel eğitimci istiyoruz.18 yaş üstü için is uygulama okulları istiyoruz.  Ayrıştırma Kaynaştır. Alan dışı olanlar elenirse özel eğitimci başına daha çok çocuk düşer ve eğitimin kalitesi azalabilir. Özel eğitimciler 0-6 yaş grubundaki otizmli çocuklarla ve 6-18 yaş grubundaki akademik eğitim desteği alması gereken bireylerle çalışma yapar, 18 yaş üstü ile maalesef zihin engelliler sınıf öğretmeni de çalışmıyor, özel destek belki. Devlete atanan özel eğitimciler maalesef bir süreliğine sözleşmeli olarak çalışmak zorunda, KPSS'den sonra üzerine mülâkata giriyor.5.18 yaş üstü için olan iş uygulama okulu yükseköğretim ayarında olmalıdır, bu sayede de çocuk yeteneği doğrultusunda Temple Grandin gibi profesör olabilsin. Otizm eylem planı uygulanırsa zihinsel engelli eylem planı da uygulanmış olur.” Konu başlıklarında talepler dile getirildi.

NELER OLMUŞTU?

Bilindiği gibi Aksaray ilimizde Mehmetçik İlkokulu'nda eğitim gören otizmli çocuklar, diğer çocukların velileri tarafından yuhalanarak protesto edilmiş, bunun üzerene yaşanan skandal Ülke gündemine oturmuştu. Aksaray Valililiği ve Milli Eğitim Bakanlığı da skandalın arından konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuş soruşturma kapsamında okul müdürü açığa alınmış,  mahallenin muhtarının da çocukların yuhalanmasında payı olduğu ileri sürülmüştü.

764196ef-2777-40d1-8c03-d2cd2b1078bb.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber