Muhtarlar Günü kutlandı

Muhtarlar Günü kutlandı

19 Ekim Muhtarlar Günü tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da törrenle kutlandı

Kutlama programı kapsamında Vali Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına 45 yıldır muhtarlık yapan Merkez Soylu Köyü Muhtarı Seyfettin Yolcu tarafından Kars merkez ve merkeze bağlı köy muhtarları adına çelenk sunuldu. Ardından törene katılan mahalle ve köy muhtarları saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okudu.
Merkez Karakaş Köyü Muhtarı Aslan Zülfikar Demiral günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Tören sonrasında Mahalli İdareler İl Müdür Vekili Seyit Müçteba Erdem ve muhtarlar, Vali Yardımcısı Serdar Demirhan’ı ziyaret etti. Vali Yardımcısı Demirhan, Muhtarların gününü kutlayarak, sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Merkez Karakaş Köyü Muhtarı Aslan Zülfikar Demiral günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Muhtarlık kurumunun, 186 yıllık bir geçmişi olan ve ilk defa Osmanlı padişahlarından 2’nci Mahmut döneminde, 1829 yılında hayata geçirilmiş olduğunu hatırlattı.

Konuşmasında bu anlamlı günün, halka ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlara hayırlı olmasını dileyen Demiral: “Muhtarlık kurumu; kültürümüzün, toplumsal ve siyasi hayatımızın önemli yapı taşlarından olup, yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden ve devletimizin her noktadaki kurumsal temsilciliği olduğu aşikârdır. Muhtarlarımız, bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Yönetim anlayışımızda, vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır.

Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık, en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak; sevinçte, hüzünde, hastalıkta, sağlıkta ve her türlü toplumsal konuda her zaman halkının yanında ve hizmetindedir. Muhtar; köylüsünün sorunlarıyla ilgilenen, çözüm için çare üreten, köyünün hakkını, hukukunu, düzenini koruyan devlet memurudur diyebiliriz. Muhtar deyince kimi zaman arabulucu, kimi zaman köylüsünün kötü gününde sığınacağı bir liman, kimi zaman köyünde kazma kürek elinde bir inşaat işçisidir. Bayramlarda çocukların ailesinden sonra ilk öpecekleri el, düğünlerde, cenazelerde gözlerin aradığı, acıların ve mutlulukların paylaşıldığı her yerde muhtarlar vardır. Muhtarlarımızın yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi kazanımlar olsa da son dönemde muhtarlarımıza yönelik yapılan maddi iyileştirmelerin artarak devam etmesi, devletimizin muhtarlara verdiği önemin bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda muhtarlarımızın maaşları asgari ücret düzeyine getirilmiş, 1 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik primleri de Devletimiz tarafından karşılanmaya başlanmıştır. Ayrıca muhtarlarımızın merkezi idare ile ilişkilerini güçlendirmek ve vatandaş taleplerinin etkin şekilde ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığımız tarafından muhtarlarımızın hizmetine sunulan “Muhtar Bilgi Sistemi” hayata geçirilmiştir.

Bu sistem üzerinden muhtarlarımız istek, talep ve şikâyetlerini doğrudan İçişleri Bakanlığımıza iletebilmektedirler. Taleplerin etkin şekilde takibi ve sonuçlandırılması için İçişleri Bakanlığımızda Muhtarlar Dairesi Başkanlığı, il ve ilçe belediye başkanlıklarında “Muhtarlar Müdürlüğü” adıyla sorumlu birimler kurulmuştur. Köylerimizin ve mahallelerimizin sorunlarının çözümünde ellerinden geldiğince bizlere yardımcı olmaya çalışan başta Bakanımız Sayın Ahmet Arslan olmak üzere, Valimiz Sayın Rahmi Doğan, milletvekilimiz Sayın Yunus Kılıç, Belediye Başkanımız Sayın Murtaza Karaçanta ile kamu kurum-kuruluşlarının tüm yetkililerine teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günde; bugün aramızda olmayan, muhtarlık kurumuna hizmet etmiş, ebediyete göç eden muhtarlarımızı ve son bir yıl içinde kaybettiğimiz Yenimahalle Muhtarımız Muharrem Kankılıç, Ani Köyü Muhtarımız Eşref Kara ve Kozluca Köyü Muhtarımız Hasan Yiğitpaşa’ ya Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Dedi.

Kaynak:Lider Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber