Mesleki yeterlilik belgenizi aldınız mı?

Mesleki yeterlilik belgenizi aldınız mı?

MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ZORUNLULUĞU NEDİR?

Bilindiği üzere; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararadilerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaşmış, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapılmıştı.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;
“Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
Kanuna göre mesleki yeterlilik şartı aranmayacak belgeler nelerdir?
- Mesleki Yeterlilik Belgesi
- Ustalık Belgesi
- Mesleki Eğitim Lise Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için)
- Üniversite ve Yüksekokul Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için)
Hangi belgeler geçerli değil?
- Mesleki eğitim kurslarından alınan belgeler
- UMEM ve İŞKUR kurslarından alınan belgeler
- Çıraklık ve Kalfalık belgeleri
Belgesiz çalışanlar için cezai yaptırım nedir?
Denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. Kanuna göre belgesiz çalışan her bir çalışan için işveren veya işveren vekillerine 500,00 TL idari para cezası kesilecektir.
Sınav ve belgelendirme ücretleri için devlet desteği olacak mı? Ne zaman başlayacak?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
İşsizlik sigortası fonundan karşılanacak sınav ücretleri listesi için www.myk.gov.tr adresini ziyaret ediniz.
Sınavdan başarısız olan kişilerin ücretleri fondan karşılanacak mı?
Hayır, sınavlardan başarısız olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl ve nereden temin edilir?
Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları listesi ve ayrıntılı bilgi için www.myk.gov.tr adresini ziyaret ediniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına katılmak için eğitim almak istiyorum ne yapmalıyım?
- Belge Zorunluluğu kapsamında kurs görmek istiyorsanız bulunduğunuz yerdeki Halk Eğitim Merkezlerine, Mesleki Eğitim Merkezlerine, Yapı Sektöründe İnşaat alanında çalışanların ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.
- Yada Belgelendirme Kuruluşları ile irtibata geçerek sınavlara katılabilirsiniz.
İşyerinde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?
- İlgili Firma/Kurum İŞKUR’la irtibata geçerek belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde çalışanlara yönelik mesleki eğitim kursu düzenleyebilir. (Kurs sonunda Firma/Bireyler Sınav takvimi ve İş akışı için belgelendirme kuruluşları ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.)
- İlgili Firma/Kurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına kayıtlı ise ilgili kuruluşa belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde kurs açılması için talepte bulunabilir.
- Yada çalışanlarınız belgelendirme kuruluşları ile irtibata geçerek sınavlara katılabilirler.
Ayrıntılı Bilgi için www.myk.gov.tr adresini ziyaret ediniz, 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber