Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiğine geçiş ile ilgili erken tedbir alınması gerektiğini ve kış lastiğine geçmek için kar yağmasını veya havaların soğumasını beklememek gerektiğini belirtti.

Kış aylarında trafikte yer alacak araç sürücülerini doğrudan ilgilendiren zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına çok az bir zaman kaldı.

Bilindiği gibi, yetkili kurumlar tarafından belirtilen tarihler içerisinde trafikte zorunlu kış lastiği takmayan araçlar para cezası ödemek zorunda kalıyor.

1 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2020 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 885 TL ceza kesilecek.

ZORUNLU ARAÇLAR

Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği'nden (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, günlük ortak trafiğe çıkan bütün araçları kış lastiği konusunda duyarlı olmaya çağırarak, "Pandemi günlük ulaşım alışkanlıklarımızı da değiştirdi. İmkanı olanlar trafiğe toplu taşıma yerine tedbir amacıyla özel araçlarıyla çıkıyor.

Her ne kadar kısıtlamalar başlasa da bu eğilim özellikle büyükşehirlerde trafiğe artı bir yük getirdi. Bu tabloda kış lastiğinin önemi de arttı.

"SÜRÜCÜLER DUYARLI OLMALI"

Günlük trafiğe çıkan sürücülerimizin bunu dikkate alarak özel, ticari ayrımı yapmadan kış lastiği kullanımına duyarlı olmalarını bekliyoruz. İhmallerin zaman içinde istenmeyen şekilde sonuçlandığını, tedbirlerin ise hayat kurtardığını hep birlikte gördük.

Kış lastiği kış koşullarında güvenli bir trafik için alınması gerekli en önemli tedbirlerin başında geliyor." ifadelerini kullandı.


Kış lastiğinin yapısı ve özellikleri itibarıyla, kış koşullarında ortak trafiğin güvenli şekilde akmasına katkı sağladığına da dikkati çeken Kurt şunları aktardı:

"HAVALARIN SOĞUMASINI BEKLEMEYİN"

"Kış lastiğine geçmek için kar yağmasını, havaların soğumasını beklemeyin. İklim koşulları ülkemizde bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte mevsim normallerinin üstünde seyredebiliyor.

Türkiye bildiğiniz gibi 4 mevsimin aynı anda yaşanabildiği ender coğrafyalardan biri. ‘Havalar böyle giderken kış lastiğine ne gerek var’ diye düşünenler var.

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar şaşırtmasın. Biz LASİD olarak bir kez daha hatırlatıyoruz; kışın lastiği kış lastiğidir. Havaların soğumasını, karın yağmasını beklemeyin.

Kış lastiğine geçişinizi yaşadığınız ilin valilik kararlarını da takip ederek, takvime göre tamamlayın. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla diş derinliği, kılcal kanalları ve dişli omuz blokları sayesinde karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

Lastik tabanında kullanılan özel hamur karışımı sayesinde +7 derecenin altında yol tutuş özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

+7 dereceden daha soğuk havalarda kış lastiklerinin fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinin gerekse zincir takılmış lastiklerin fren mesafesine göre daha kısadır.

Bu yüzden tüm araç sürücülerini kış lastiği konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Zorunluluk kapsamında olsun olmasın günlük ortak trafiğe çıkan özel araçlar dahil bütün araç sürücülerine kış lastiği kullanmalarını tavsiye ediyoruz."

"YANLIŞ LASTİK SEÇİMİ KAZA GETİREBİLİR"

Kış koşullarında gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde  trafikte riskin artacağını belirten Kurt, "Lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir.

Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik aynı zamanda güvenli sürüşün en önemli şartlarından biridir. Sürücülerimiz lastik seçimini bu bilinçle yaparsa hem kendi hayatlarını hem de trafikteki tüm canları korumuş olurlar." diyerek sözlerini tamamladı.  (Ensonhaber) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Otomotiv