Kış aylarının damak tadı kayısılar kurutuluyor

Kış aylarının damak tadı kayısılar kurutuluyor

"Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır ile birlikte Aras Nehri boyunda bulunan Kars’ın Digor İlçesine bağlı köylerde kaysı hasadı sona erdi.

Tacettin DURMUŞ

Her yıl olduğu gibi bu yılda Temmuz ayının son 10 gününde tam olgunluğa kavuşan kayısılar kurutulmaya başladı. Özellikle bölgeye özel mikroiklime sahip Iğdır ve Kars’ın Kağızman ve Digor ilçesinin Aras Nehri güzergahındaki bazı köylerinde hasadı yapılan kayısılar ihraç edilerek ekonomiye kazandırılıyor. Tam olarak olgunlaşıştan sonra ivedi bir şekilde toplanan kayısılar Kars’ın Digor ilçesine bağlı Aşağı Başköy ve Iğdır’ın Çıyrıklı köylerinde olduğu gibi el emeği ile kurutulduktan sonra kış aylarında tüketilmek için saklanıyor. Ayrıca köy halkı tarafından toplanan kayısılar çekirdekli ve çekirdeksiz olarak güneş altında kurutuluyor. Ev hanımları hummalı bir şekilde kurutulan kayısılar kış boyunca sofraların vazgeçilmez damak tadını oluşturduğu gibi başta İstanbul olmak üzere akrabalara gönderiliyor. Yaş ve kurutulmuş kayısılardan reçel ve marmelat yapıldığı gibi hoşaf ve çerez olarak da sofraların vazgeçilmezi oluyor.

kis-aylarinin-damak-tadi-kayisilar-kurutuluyor-1.jpeg

kis-aylarinin-damak-tadi-kayisilar-kurutuluyor-2.jpeg

kis-aylarinin-damak-tadi-kayisilar-kurutuluyor-3.jpeg

kis-aylarinin-damak-tadi-kayisilar-kurutuluyor-4.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kağızman