Kaz Çorbası içinizi ısıtacak

Kaz Çorbası içinizi ısıtacak

Kars'ın yemek kültürünün ve doyumsuz lezzetlerinin başında gelen kazın çorbası yapıldı.

Kars’ın yemek kültürünün ve doyumsuz lezzetlerinin başında gelen kazın çorbası yapıldı.

Kars’ta özellikle kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan kazın, Kars’taki misafirlere ev sahipliğini yapan Kars Kazevi İşletmesi, kaza dair bir ilke daha imza atarak, kazın çorbasını müşterilerinin damak tadına sundu.

Kars Kazevi İşletme Sahibi Nuran Özyılmaz, bu yenilikle soğuk kış mevsiminde kazın Kars’ın içini ısıtacağını savundu. Kazın Kars ile özdeşleştiğini dile getiren Özyılmaz, müşterilerinin kaz çorbasından büyük ölçüde memnuniyet duyduğunu da belirtti.

Kaz çorbasının yapım aşamasını bizlerle paylaşan Özyılmaz, kazın yağından taşlığına kadar her parçasından ayrı faydalanıldığını ifade eden Özyılmaz, eskilerde sıkça yapılan ve bölgede yaygın olan kaz çorbasını yeniden damaklara sunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

‘Kaz denilince akla Kars gelir’ diyen Özyılmaz, “Kaz denilince akla Kars gelir, Türkiye'de kaz Kars’ta yenir. Kars'ta kar yağması ile birlikte kaz kesimleri başladı. Beslenen ve yağlanan kazlar kesilmeye başladı. Bu anlamda kazın kesim takvimi geldi ve kazlar kesilmeye başladı. Kaz çorbası yapımında kazın taşlığından ve yağından faydalanıyoruz. Kaz ciğeri ve eti haşlanır, ufak doğranır. Üzerine tuz serpilir, servis sırasında ezilmiş sarımsak ve limon suyu eklenir. Ayrıca bunun dışında yarmalı yeşil mercimekli yaptığımızda çok büyük talep oldu ve misafirlerimiz oldukça beğendi.” Şeklinde konuştu.

Kars’ın başka bir özelliği olan soğuk havalara karşı da kaz çorbasının birebir besin kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken Özyılmaz, şunları söyledi; Bu anlamda kızın boş olan hiçbir kısmı yoktur. Hava derecelerinin eksilere düştüğü bu günlerde herkes hem besleyici besin değeri yüksek, hem de sıcak tutan iyi bir çorba denedik ve kazın taşlığı ile çok güzel yarmalı, yeşil mercimekli kaz çorbası çıkardık. Kazın her şeyini her türlü yemekte kullanabiliyoruz. Onun için kaz her şeyiyle çok ekonomik ve kullanışlı bir hayvandır. Ayrıca çok fayda sağlayan ve ticari geliri de büyük ölçüde olan bir hayvandır.”

Öte yandan Kars’ta bu çorbanın eskilerde çok yapıldığına ama bu dönemde ilk defa kendisi tarafından yapıldığına da işaret eden Nuran Özyılmaz, “Kars’ta bu çorbayı ilk yapan ben oldum. Sakat eti ve taştığını değerlendirmek için böyle bir çorbayı halkın damak tadına sundum. Bu çorbayı bölgede yaparlarmış, biz de bu anlamda o tadı yeniden canlandırmış olduk.” İfadelerini kullandı. KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber