Kaz bilikleri yumurtadan çıktı

Kaz bilikleri yumurtadan çıktı

Kars´ta kaz bilikleri yumurtadan çıkmaya başladı.

Kars’ta kaz bilikleri yumurtadan çıkmaya başladı.

Kazcılık, Kars’ın vazgeçilmez bir geçim kaynağı. Bu da bu yörede yaşayanların yoğunlukta uğraştığı bir sektör haline geldi. Başta kırsal kesimlerdeki köyler olmak üzere şehir merkezinde de bir çok evde kaz yetiştiriciliği yaygın olarak yapılıyor. Vatandaşlar 10-20 adet arası kazlarını evlerinin yanındaki damlarda veya kümeslerde besleyerek hem kışlık kaz yiyeceklerini temin ediyorlar hem de satış yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar.

Geçtiğimiz ay kar yağması ve kazların yemesi ve kuluçkaya yatmalarının ardından yavruları da yumurtalardan çıkmaya başladı. Yörede “Bilik” adı verilen kaz yavruları yaklaşık bir aylıkkha kuluçka döneminin ardından yumurtalardan çıkıyor. Bir ayını tamamlayıp yumurtalarından çıkan bilikler birkaç gün annelerinin koruması altında bekletildikten sonra üşümemeleri için evlerde sobaların yanına alınıyor.

Oldukça da iri olan kaz yumurtaları anneleri kar yemeğe, otlamaya veya hava almaya çıktıklarında ise içi saman dolu sandıklarda muhafaza ediliyor. Kuluçkaya yatan kazların bulunduğu tandır damları veya kümesler ise belli bir ısıda tutularak biliklerin zarar görmelerinin önüne geçiliyor.

Anaç kazlar, yavrularının yanına kimseyi de yaklaştırmıyor. Kaz yetiştiricilerin bile yere düşen kazları yerine koymak için anaç kazı yuvasından almasıyla kaz sahibine bile saldırabiliyor. En ufak tehlikede bile gagasıyla saldıran kazlar özellikle de yabancıları yanlarına bile yaklaştırmıyorlar.

İl merkezi Yusufpaşa Mahallesi’nde kaz yetiştiriciliği yapan Gürsel Ergün de kuluçkaya yatan anaç kazları ve biliklerine gözü gibi bakıyor. Yumurtalarını ve bilikleri sürekli kontrol eden, bakımlarıylakha ilgilenen Gürsel Ergün, yumurtaların zarar görmemesi için bulundukları yerin ısısının çok önemli olduğunu söyledi. Yumurtaların sadece ani sıcak-soğuk karşısında zarar gördüklerini diğer durumlarda zarar görmediğini de belirterek, kış mevsimi boyunca kaz etini soflarından eksik etmediğini ifade etti. KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber