Kars'taki darbe girişimi davasında karar

Kars'taki darbe girişimi davasında karar

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan bazıları eski 22 askeri personelden 6'sı, 12 yıl 6 aydan müebbete kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı

Diğer 16 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan bazıları eski 22 askeri personelden 6'sına, 12 yıl 6 aydan müebbete kadar değişen hapis cezaları verildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiği kesilen tutuklu sanıklardan eski astsubay Özhan Bolat ve eski uzman çavuş Yasin Tekin ile tutuksuz yargılanan bir astsubay ile 15 sözleşmeli er hazır bulundu.

Diğer tutuklu sanıklardan eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur  Trabzon'daki cezaevinden, uzman çavuşlar Samet Bolatçı, Sebahattin Öztekin ise Ardahan'daki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

Adliye binasında daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada, sanık avukatları da hazır bulundu.

Sanık yakınlarının da izlediği duruşmada savunma yapan eski astsubay Özhan Bolat, darbe teşebbüsü günü bölük komutanının emriyle kışlanın nizamiyesine gittiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Terör saldırısı olacağını söylediler, askeri yasak bölgede bulunuyorduk. Biz kışlaya girdikten sonra gelen askerlere vatandaşlar tepki göstermeye başladı. Araç, sivil vatandaş durdurmadım. Aldığım emir terör saldırısı olacağı ihbarıydı, hatta vatandaşlardan 'Apo'nun itlerini öldürün getirin' sloganları duydum. Hain değilim, mesleğimden oldum. Mesleğimde olsaydım şimdi Afrin'de olurdum, ben hain değilim."

Eski uzman çavuş Yasin Tekin de suçsuz olduğunu öne sürerek, "Ben araç durdurmadım, halkla karşılaşmadım, 13 Temmuz'da görevden gelmiştim. Bize verilen emirleri yerine getiririz, kimseye de emir vermedim, beraatımı istiyorum." dedi.

Eski uzman çavuş Samet Bolatçı ise suçlamaları kabul etmediğini, darbe girişiminden haberinin olmadığını ifade ederek, "Terör saldırısı ihbarı üzerine önlem aldık, yol kapatmadım sivil vatandaşlarla karşılaşmadım. Tugayın güvenliğini sağlamak için önlem aldık. Darbeyi öğrendikten sonra hiçbir görev almadım ve eve gittim, beraatimi istiyorum." beyanında bulundu. 

Diğer sanıklar da savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyip beraat talebinde bulundu.

Esas hakkındaki son görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı ise iddianamedeki suçlamalar doğrultusunda sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin FETÖ/PDY ile bağlantısının bulunmadığını ve asker olmaları nedeniyle gelen emirleri uyguladıklarını öne sürerek, beraatlerinin kararlaştırılmasını istedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan eski üsteğmen Ümit Demir'e "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan müebbet, aynı suçtan yargılanan ve çeşitli nedenlerle cezasında indirime gidilen eski üsteğmen Serdar Gürdamur, astsubay Özhan Bolat, eski uzman çavuşlar Samet Bolatçı, Sebahattin Öztekin, Yasin Tekin'e 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan bir astsubay ile 15 sözleşmeli er hakkında ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildi. 

Davanın iddianamesinde, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahında görevli iken FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katılmakla suçlanan sanıklardan eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur ve eski astsubay Özhan Bolat, eski uzman çavuşlar Samet Bolatçı, Sebahattin Öztekin ve Yasin Tekin'in yanı sıra bir astsubay ile 15 sözleşmeli erden oluşan 6'sı tutuklu 22 askeri personelin, "Anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.

aa

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber