KARS'TA ÜRETİCİ İSYAN ETTİ!

KARS'TA ÜRETİCİ İSYAN ETTİ!

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Tepecik Köyünde patates üreticiliği yapan Gündüz Kurtbaş, kilosu 1 lira 50 kuruştan satamadığı patatesinin büyük market tezgahlarında 5 ile 6 lira arasında değişen fiyatlarla satılmasına tepki gösterdi. 

Lider Haber Ajansı- İstediği fiyata patateslerine alıcı bulamadığını ve aracıların daha fazla para kazandığını belirten Gündüz Kurtbaş, "Ben çiftçilikle uğraşıyorum. Hayvancılıkla uğraşıyorum. Kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Senede 10 dönüm falan patates ekiyorum. Geçen sene az olsa da malımızı sattık.  Bu sene fiyatlar yine yüksek, tüketici yine çok pahalıya alıyor biz ise düşük fiyattan satamıyoruz. Ben 1,5 TL ye satmak istiyorum ama haberlerde bakıyorum tezgahlarda 5, 6 lira. Tüketici 6 liraya alamıyor. Aslında bu patatesin hakkı 1,5 TL de değil 6 TL de değil, diyelim ki 2 TL ama bu aradaki farkı para babası aracılar alıyorlar marketlerinde satıyorlar. O da böyle patates bile değil. Bizim devletten isteğimiz şeker pancarına nasıl sahip çıkıyorsa patatese de sahip çıksın. Alsın devletimizde kazansın.  Büyük alışveriş merkezlerinde adam 1 liraya alıp 5 liraya satıyor para kazanıyorsa o kazanmasın  devletimiz kazansın. Bununda bir toptan alıcısı olsun devletimiz bunu organize etsin, vatandaş olarak bizim yapacak işimiz yok gücümüz yok. Biz ancak köylerde kendi kendimize çoluk çocuğumuzu geçindirmek için biraz hayvancılık, biraz tarım, biraz patates  ve pancarla geçinmeye çalışıyoruz. Bizim isteğimiz elimizde ki ektiklerimize devletimiz sahip çıksa patatese de pancar gibi alsa yani bizden yüksek fiyata da almasın normal fiyata alsın ama para kazanılacaksa devletimiz kazansın hem bizim malımız elimizde kalıp heder olmasın," dedi. 

SATILMAZ  İSE TONLARCA PATATES ÇÖP OLACAK

Kars'ın Arpaçay İlçesine bağlı tepecik Köyünde çiftçilik yapan Gündüz Kurtbaş, "Biz bu malı şimdi nisanın başına kadar satamazsak 1 yıllık emeğimiz çöpe dökeceğiz. Biliyorsunuz gübre pahalı, hayat şartları zor geçinilmiyor bide bunu kaldırıp çöpe attıktan sonra benim çoluğum çocuğum ne yiyecek. Benim gibi nice böyle çiftçi arkadaşlarımız var. Bizim köyde benim gibi çiftçiler yine var.Başka köylere de arkadaşlarımız var. Satamadık hepimizin malı elimizde kaldı. Hepsi de birinci sınıf patates şuanda bu patatesİ hiçbir markette yok. Kendimiz seçip temizliyoruz, içinde çürük falan yok, burada 6 ay raf ömrü var soğuk depo da değil, normal köy ahırlarında saklıyoruz. Bizim devletimizden, tarım bakanımızdan ricamız buna bir el atsın, benim gibi köyde yaşayan vatandaşların geçimi çok zor. Elimizde iki tane ineğimiz var sütü satamıyoruz marketlerde süte bakıyoruz litresi 8 lira, patates yine aynı biz 1,5 liraya satamıyoruz büyük marketlerde 5 liraya satılıyor. Bizim hayvan yemi olarak kullandığımız patatesleri marketler 5 liraya satıyor.Bunun denetlenmesi  lazım buna sahip çıkılması lazım köylüye sahip çıkılması lazım devletimizden Allah razı olsun  sahip çıkıyor Allah sizden de razı olsun geldiniz bu işleri gördünüz inşallah devletimiz sesimizi duyar," şeklinde sözlerini tamamladı.  

9fc58531-cff0-469a-903f-c4df69aa0ebc.jpg49f6bd1c-ccd0-4308-812d-fadca852af2c.jpgimg_7024.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Arpaçay