Kars´ta sürücü belgesi sayısı

Kars´ta sürücü belgesi sayısı

2016 YILINDA 1730 KİŞİ SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ OLDU

2016 YILINDA 1730 KİŞİ SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ OLDU

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, 2015 yılının sonunda müracaat edipte 2016 yılının sonunda sürücü belgesi alamaya hak kazanan aday sayısının 1730 kişi olduğunu bunun 1095’inin erkek adaylardan 635’inin ise bayan adaylardan oluştuğunu söyledi. Yüzdeye göre de yüzde 45’i bayanlardan yüzde 55’i de erkek adaylardan oluştu.

Azat Ceyhan, “2015 sonu ile 2016 yılının tamamında 2015’in sonlarında Müracaat edip 2016 yılının sonuna kadar müracaat edenlerin sayısına baktığımızda yaklaşık olarak 4 sürücü kursunda il merkezinde 1730 kişinin müracaat ettiğini görmekteyiz. Yıllık 6 sınavın olduğu her ay her sınav her sürücü kursu 30 ila 40 kişi arasında müracaat almakta. Dolayısıyla toplamda 1730 kişinin bunun yaklaşık 1095 erkekler müracaat etmiş. Eskiden erkekler daha çok E sınıfı almaktaydı farklı ehliyet sınıflarına da müracaat etmekteydiler. Fakat elimizde şu anda B sınıfı söz konusu ve E sınıfının direkt kalkması yerine D sınıfı oldu. Bunun yanı sıra diğer sürücü belgelerinin verilme işin yanı sıra kamyon vesaire gibi 2016 yılı içerisinde 1730 kişi müracaat edip 1095’i erkek 635’i de bayan olmakta. Bu da şunu gösteriyor; artık bayanlarımızın sayısı gittikçe artıyor. Bunu müracaatlarda görmekteyiz. Bu sayının bazı kurslarda daha da önüne geçtiğini 100 kişi varken bunun yüzde 70-80’i bayan geriye kalanının erkeklerden oluşmakta. Dolayısıyla kursa göre değiştiği 635-650 bayanımız söz konusu. Tabii ki sınavlarına da baktığımızda yine teorik sınavlarda başarı oranı yüzde 75’lerde bazen yüzde 80’lerde bulmakta, teorik dersler için direksiyon sınavında. Bu başarı bazen yüzde 65’e düşmekte ve 60 ile 70 arasında seyretmekte. Bu da yaklaşık olarak 2016 yılının 1735 kişiden 1300’e yakını tahminen mezun olduğunu görmekteyiz. Bunun yarısının da bayanlardan oluştuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
Yaş sınırının düşük veya yükselmesi konusunda ise Ceyhan şunları söyledi:

“Şu an B sınıfı ehliyet verdiğimiz için eski yönetmelik söz konusu. 18 yaşını doldurup 19’dan gün alan herkes B sınıfı ehliyet alabiliyor. Eski deyimle E sınıfı şimdiki D sınıfı bu sınıftan da otobüs için 24‘ü bitirip 25’inden gün alan. Eskiden 22 yaşını bitirip 23 yaşından gün alanlar sürücü belgesi alıyorlardı. Ancak özellikle otobüs sınıfı için otobüs kullanacaklar da biraz daha olgun yaş aranmakta söz konusu. 24’ü bitirip 25 yaşından gün almak Özel Öğretim Kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’nda sürücü kurslarının bir talebi olduğu Milli Eğitim Bakanlığı’na tabi bu geniş kapsamlı bir yasayla düzeltilecek bir konu. Biz 17 yaşlarındaki gençlerinde evlerinde bulunan araçları gizli kullanmaları yerine yasakçı bir anlayışla kullanacaklarına baba ve anneden habersiz polisten kaçarak kullanacağına, bu konuda bir yönetmelik talebinin değişikliği talebinde bulunduk bunun da nedeni şu bu aracı gizli kullanacaklarına ailesinin gözetiminde ailesinden. Birinin yanında olması koşuluyla yani bilen birinin yanında olması şartıyla izniyle kullananlar için araç kullanma yaşını 17’ye indirme teklifinde bulunduk. Ancak bu yürürlüğe henüz girmedi. Ancak bunun ne derece kabul edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz. Yasa gereği 18 yaşını bitirip 19 yaşından gün alan sürücü belgesi alabiliyor. Bu yaş sınırı altında araç kullananlar yasal olmadığını hem tehlikeli ve hem de yasal değil.”
Ceyhan, 2 yıllık stajyerlik konusunda ise şu açıklamalarda bulundu:

“İki yıllık stajyer adayının en önemli özelliği şuydu. Yani kamuoyunda bir endişeye bir kaygı vardı. Biri yanımda olacak veya rahat kullanmayacağım veya sınırlı bir şekilde kullanacağım ancak öyle değil. Amacı ve özelliği şu; 2 yıl içerisinde bir stajyer şahıs sürücü belgesine sahip olanlar için diyorum geçmiştekiler için demiyorum. Bunlar araçlarını daha dikkatli kullanmaları gerekiyor. Bunların hata yapma payları 100 puandan 75 puandır. Yani üç defa kırmızı ışıkta geçtiler mi veya hatalı sollama yaptılar mı ve aşırı hız yapanların yakalandığı takdirde ehliyet ve sürücü belgeleri iptal ediliyor. Bu konuda daha önce de bir uyarıda bulunmuştum. Tekrar etmekte fayda görüyorum; özellikle alkolle ilgili gençlere ve sürücülerin buna dikkat çekmek istiyorum. Diğer sürücü belgesi sahip olup da ticari olmayan özel sürücülük yapanlar 0,50 promil iken bunun ölçüsü stajyer sürücü adaylarında 0,20 promil geçtiği andan itibaren sürücü belgeleri iptal ediliyor. Bu nedenle bunların alkollü içeceklerden uzak olmaları aşırı hız ve kırmızı ışıkta geçmek gibi tehlikeli veya hatalı sollama gibi ve tehlikeli manevralardan da kesinlikle kaçınmaları gerekiyor.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber