Kars’ta Özenle Bakılan Kaz ‘Bilikleri’ Merada

Kars’ta Özenle Bakılan Kaz ‘Bilikleri’ Merada

‘Kars’ denilince akla ilk önce gelen kaz civcivleri yumurtalarından çıktı. 

Turgut KAYA

Kars’ta yöresinde ‘bilik’ denilen yumurtadan yeni çıkan kaz civcivleri, ninelerin ve köylü kadınların bin bir emekleriyle yem yeşil çayırlarda otlatılmaya başladı. Kars’ın Cilavuz (Susuz) ilçesinde 75 yaşındaki Halise Derman Nine de henüz bir haftalık olan kaz civcivlerini koynunda ısıttıktan sonra evinin önündeki çayırda otlatmaya başladı. Kars’ta havaların henüz ısınmaya başlamasıyla birlikte çıkan çok çeşitli yemyeşil otlarla kar yağıncaya kadar beslenen kazlar, soğuk kış aylarında kesilerek sofraları süsleyecek. 

75 YIL SU GİBİ ELENDİ GEÇTİ

Bir hafta önce çıkardığı 21 kaz civcivini özenle evinin öndeki yem yeşil çayırda otlatan Halise Nine havaların soğuk olması nedeniyle yumurtadan henüz çıkmış civcivleri ölmesinler diye koynunda ısıttığını söyledi. 

Halise Nine “Kendimi bildim bileli kaz besliyorum. Her yılın sonunda kadar bakıyoruz. Yılın sonunda kazaları kestikten sonra temizliyoruz. Daha sonra da tuzlayıp askıda saklıyoruz. Kışın da afiyetle yiyoruz. Şu anda 21 civcivim var. Bir hafta önce yumurtadan çıktılar. Havalar soğuk olduğu için yumurtadan çıktıktan sonra ölmesinler diye koynumda saklıyorum. 7 çocuğum 12 tane de torunum var. Bir oğlum burada diğer çocuklarım ve torunlarımın hepsi göç edip gitti. Gelinim ile birlikte yaşıyorum. Buradan çocuklarımın hepsine selam gönderiyorum. Eşim 18 yıl önce öldü. Yalnızlık işte idare ediyoruz. 75 yıl su gibi elendi geçti. Kimi iyi kimi kötü geçti ama eski günleri özlüyorum. Ne vardı ise eskilerde vardı. Harman dövüp, tahıl savuruyorduk. Kazları götürüp derelerde otlatıyorduk. Şimdi her şeyi satın alıyoruz. Yumurtayı bile çarşıdan alıyoruz.” Dedi.

kars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(1).jpegkars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(2).jpegkars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(3).jpegkars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(4).jpegkars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(5).jpegkars’ta-ozenle-bakilan-kaz-‘bilikleri’-merada-(6).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber