Kars'ta Kerbela Şehitleri Anıldı

Kars'ta Kerbela Şehitleri Anıldı

 Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1377. yıldönümü nedeniyle Kars’ta anma törenleri...

 Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1377. yıldönümü nedeniyle Kars’ta anma törenleri yapıldı.

Tören sabah Hz. Ali Çarşı Camii ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii önünde toplanan binlerce vatandaşın katılımıyla Kuran-ı Kerim okunması, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ehlibeyt dostları, Ehlibeyt Işıklı Camii önünde düzenlenen törenin ardından Türk bayrağı, Atatürk, Hz. Hüseyin posterleri ve mersiyeler eşliğinde ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii’nden Garnizon Şehitliğine oradan da Yeni Mahalle Mezarlığı’na yürüdü. Yeni Mahalle Mezarlığı önünde de deste guruplarının zincirlerle dövünmeleri, sine vurma ve mersiyeler eşliğinde Hz. Hüseyin’i yad etmesi sonrasında aile mezarları ziyaret edilerek, Kur’an-ı Kerim okudu.

Hz. Ali Çarşı Camii imamı Behram Geley, “Tabi ki bugün Hz. Hüseyin’in şahadet günüdür. Resullullah’ın kalbinin meyvesi olan Hz. Hüseyin bugün her şeyini islama feda etmiştir. Kerbela tarihi okuyan insanlar bunu mutlaka elde edebilirler ki eğer İmam Hüseyin’in bu şahadeti olmasaydı Yezid ve Yezidiyan islamı yok etmişti. Yani biz Müslüman olarak, rüsulullah’ın ümmeti olarak Hz. Hüseyin’e Peygamberin torununa borçluyuz. Eğer İslamiyet günümüze kadar geldiyse, camilerimiz, ezanlarımız, islamı kurallar şimdiye kadar devam edip gelmişse biz bu konuda imam Hüseyin’e borçluyuz.” dedi.

Kamer Camii imamı Gökmen Kankılıç da, “Hz. Hüseyin bize verdiği en büyük ders; kendi buyurduğu gibi ‘benim gibiler, Hüseyin gibiler; Yezid gibilere hiç ber zaman tabi olmayacaklar. Yani ‘ben’ gibiler değil de ‘benim’ gibiler’ diyor. ‘Yezid değil de Yezid gibiler’ diyor. Ve bu bize en büyük derstir. Her zaman Yezidlerde olacak Hüseyinlerde olacak. Ve Hz. Hüseyin’in bize verdiği mesaj; birlik, beraberlik içinde hakka itaat edip batılın önünde durmaktır.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta da, “Bugün, peygamber efendimizin gözünün nuru bildiğimiz Hz. Hüseyin’in şahadet günüdür. Dolayısıyla Kerbela’yı çok iyi analiz etmek lazım. Çünkü Kerbela denildiği zaman akla şiddet gelir, akla bir başkaları gelir. Dolayısıyla bunu çok önemsememiz lazım ve bu ay içerisinde özellikle peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin’i çok iyi bilmemiz lazım, Kerbelayı çok iyi bilmemiz lazım. Bunun yıllar sonra da olsa bizden sonraki nesile de anlatılması lazım. Çünkü Müslümanlığın başlangıcı peygamber efendimiz olmuştur, dolayısıyla peygamber efendimizin zatında ve onun ehlibeytine olan sevgimiz bizim Müslümanlığımızın ebedi, baki kalmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Işıklı Camii imamı seyyid Ahmet Erdem ise şöyle konuştu:

“Bugün Kerbela şehitlerinin şahadetlerinin yıl dönümü. Kars ayakta, peygambere, resulullaha görevini yerine getiriyor. Bütün şehir burada, devlet erkanı, millet Kerbela şehitlerini anmak için törene katılmış ve yürüyüşe iştirak etmiştir. Hz.Hüseyin’in ‘Lebbeyk’ sesine, davetine, Kerbela’da söylediği ‘Yok mu bu Kerbela’da bana yardım eden’ Ümmet, Hz. Hüseyin’in o feryadına cevap veriyor, birlik ve beraberliğini gösteriyor. Kars, Türkiye’nin özetidir. Onun için Kars’ta böyle birlik ve beraberliği çok önemsiyoruz. Ve bu birlik beraberliği bizlere sağlayan Ehlibeyt sevgisidir. Hz. Hüseyin’in katillerine tepkidir, peygambere vefadır.”

Erdem ayrıca, Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin ve yol arkadaşlarının birliğini beraberliğini örnek almamız gerektiği günlerin içerisinde olduğumuzu söyledi ve “Ülkemizdeki birliği, beraberliği, kardeşliği sağlamak adına Hz. Hüseyin gibi zulme boyun eğmeden dimdik duruş sergilemek zorundayız.” dedi.

Anma törenine Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Müftüsü Mehmet Genç, MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Hz. Ali Çarşı Camii imamı Behram Geley, Kamer Camii imamı Gökmen Kankılıç. Işıklı Camii imamı seyit Ahmet Erdem, MHP MYK Üyesi Taner Gökçek, MHP İL Başkanı Yaver Özcan, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Başkan yardımcısı Erkan Koçali, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

kha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber