Kars'ta Kaz Kesimleri Başladı

Kars'ta Kaz Kesimleri Başladı

‘Kars’ denilince kaşar ile birlikte ilk olarak akla gelen kaz, yöre halkının tarım ile büyük ve küçükbaş hayvancılıktan sonraki temel geçim kaynağını oluşturuyor.

Turgut KAYA

Yaz boyu köylerde ve organik çiftliklerde beslenen kazlar yağan ilk kar ile birlikte kesilmeye başladı. Yıllarca geleneksel hale geldiği gibi kar yemeden kesilmeyen kazlar, yılın ilk kar yağışı ile birlikte kesilmeye başladı.
Kars il genelinde olduğu gibi Susuz ilçesine de sezonun ilk karı yağdı. Böylece kaz kesim zamanı da başladı. İlçenin eski belediye başkanlarından Ali Yeğin de yaz boyu kendisine ait çiftlikte doğal ortamda beslediği kazları günler öncesinden sattığını söyledi. Henüz kar yağmadığı için kazları kestikten sonra müşterisine teslim edemeyen Ali Yeğin, önceki gün yağana kar ile birlikte kazların kesimini yaptı. Kesilen yüzlerce kaz, ilçede yaşayan kadınlar tarafından temizlenerek kuruyacak hale getirildi. Kazın eti ile birlikte, baş, ayak, ciğer, bağırsakları ve tüylerinin ayrı ayrı değerlendirildiğini söyleyen kadınlar da kazandıkları para ile aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Sezon boyu çiftliğindeki geniş arazide otlayan kazlarını sadece arpa ile beslediğini söyleyen Ali Yeğin, “Susuz Belediyesi eski belediye başkanıyım. Bir aile işletmesi kurduk. 4 yıldır bu işi yapıyoruz. Hem kaz hem hayvancılıklar uğraşıyorum. Biraz zor ve meşakkatli ama çok keyifli güzel bir iş. Bu işi yaparken keyif alıyoruz. Hayvanlarımızı doğal beslemeye çalışıyoruz. İşletmemiz ve yerimiz buna gayet müsait ve güzel. Hem ailemize yan gelir oluyor, hem de boş vakitlerimiz çok güzel geçiyor. Kaz fiyatları 1000 ve 1300 arasında değişiyor. Bizim kazlarımız şimdiden satılmış durumda. Kesim için karın yağmasını bekliyoruz. Havalar biraz soğuyunca kesip kurutup sahiplerine göndereceğiz.” Dedi.

whatsapp-image-2023-11-22-at-13-09-21-1.jpeg

whatsapp-image-2023-11-22-at-13-09-21-2.jpeg

whatsapp-image-2023-11-22-at-13-09-21-3.jpeg

whatsapp-image-2023-11-22-at-13-09-21-4.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber