Kars'ta kaz kesimi devam ediyor

Kars'ta kaz kesimi devam ediyor

Havaların iyice soğuması ile birlikte kazlarda kesilmeye başlandı. Bölge insanı için hem eti hem de tüyü oldukça kıymetli olan kaz kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor.

Özellikle Kars’ta kış sofralarının olmazsa olmazlarından olan kazlar ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ deyimiyle yola çıkan vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde  yüksek kesimlere yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyor.

Sabah ve akşam ayazı şart

 

Kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının bozulduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.

Bölgede yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarından arta kalanları kent merkezlerinde kaz lokantalarına veya vatandaşlara satılıyor. Kazlar 150 ile 180 lira arasında alıcı buluyor.

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber