Kars’ta “Kadın Liderim” projesi start aldı

Kars’ta “Kadın Liderim” projesi start aldı

Kars’ta Karslı Girişimci Kadınlar Derneği’nin gerçekleştirecek olduğu “Kadın Liderim” adlı projenin startı verildi.

İsviçre Büyükelçiliği’nin desteğinde gerçekleştirilecek olan proje ile kadınlara siyasal alanda liderlik eyleminde bulunabilmeleri için bilinç yükseltme eğitimleri verilecek.

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği (KAGİKADER) öncülüğünde hayata geçirilecek olan projenin koordinatörleri Nur Banu Çağatay ve Susuz Kent Konseyi Başkanı Maksut Kutluhan Uray gazetecilere açıklamada bulundu.

NUR BANU ÇAĞATAY “BU PROJE İLE KARSLI KADINLAR SİYASAL ALANDA LİDERLİK EYLEMİNDE BULUNABİLECEK”

Proje koordinatörleri Nur Banu Çağatay yaptığı açıklamada İsviçre Büyükelçiliği’nin desteğinde gerçekleştirilecek olan proje ile kadınlara siyasal alanda liderlik eyleminde bulunabilmeleri için bilinç yükseltme eğitimleri verileceğini belirtti.

Projenin Kars/Merkez, Susuz, Selim ve Arpaçay ilçelerinde 20 ve fazlası kadınlara yönelik olacağını da belirten Nur Banu Çağatay, “Siyasal alanda nasıl lider olabileceklerine, anayasal haklarına, siyasi parti kanunlarına, yerel yönetim alanına giren kurumların bu konudaki görev ve sorumluluklarına dair hukuk alanından avukatımız, akademik alandan kendim ilgili eğitimleri gerçekleştirecektir. İlgili belediye başkanları ve kurum amirleri ile görüşülecek ve programa katılım sağlamayı istemeleri durumunda sayın başkanlar ile birlikte süreç ilerleyecektir. Eğitim ve bilgilendirme toplantılarımız bitiminde final toplantımız Kars/Merkezde, yine arzuları eşliğinde kurum amirlerimiz, deneyim paylaşacak başaran kadınlar, ilgili il ve ilçelerimizdeki eğitim programına dahil olan kadınların tümü ve siz değerli basın mensupları eşliğinde gerçekleştirilecek ve projenin nihai raporu arz edilecektir.

KADINLARIN DOĞAR DOĞMAZ EDİNDİKLERİ BAZI HAKLARI VARDIR

Kadınların siyasal alanda söz hakkında sahip olma mücadelesi 1700’lü yılların sonu itibari ile görünürlük kazanmıştır. Haklar bildirgesinde ve anayasalarda yer alan “tüm insanlar eşit derecede özgür ve bağımsızdırlar. Doğar doğmaz edindikleri bazı haklar vardır; siyasal bir topluluk kurdukları zaman hiçbir anlaşmayla gelecek nesilleri bu haklardan yoksun bırakamaz, onları bu haklardan vazgeçmeleri için zorlayamazlar. Yaşama ve özgürlük haklarıyla, mülk edinme, mutluluk ve güvenlik arama ve kazanma olanağı da bu haklar arasındadır.” İşte bu insan olma kavram ve eylem sürecine dahil olmak isteyen kadınlar, gerek canları ile gerek onurları ile birçok bedel ödemiş ve bugün biz kadınlara seçme ve seçebilme hakkı olan edimi gerçekleştirebilme olanağını aktarmışlardır. Bu hakkı iyileştirme görevi ise bugün artık bizlerdedir.

KADIN BELEDİYE BAŞKANI SAYISINDA HER GEÇEN GÜN AZALMAKTADIR

Son yerel seçimler, kadın belediye başkanlarının oranında gözle görülür ama hatırı eksik bir ivme yaşanmıştır. Umut ediyoruz ki, o koltuğa oturmayı başaran kadınlar hem cinslerinin ilgili kurumda eşit temsilini ve istihdamını sağlamayı kendilerine ödev edinecek ve kadının gerçek rakibi erkek değil kadındır algısını dönüştürmeyi başaracaklardır. Biz sivil toplum örgütleri ise tepeden hiçbir zaman inmeyen tabandan istenen ve alınan bu haklar için kamuoyunu bilinçlendirmeye gayret edeceğiz. Ev, kentin izdüşümüdür. Evin idaresi, çeki-düzeni kadının ellerine bırakılmıştır. Kadınlar olarak ev sakini olmaktan öte kentin vatandaşı olmayı ve kentlerimizin de idaresini üstlenmeyi başarabiliriz.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNDE İLK KURULAN PARTİ KADINLARIN KURDUĞU ‘NEZİHE MUHİDDİN’İN’ LİDERLİK YAPTIĞI KADINLAR HALK FIRKASI’DIR.

Türkiye Cumhuriyeti devletinde ilk kurulan parti kadınların kurduğu ‘Nezihe Muhiddin’in’ liderlik yaptığı Kadınlar Halk Fırkası’dır. 1923 yılında kurulan bu parti dönemin şartlarından ötürü ertelenmek durumunda kalmıştır. Yarım kalan ama pek cesur bu girişimin bugün devam etmesine ihtiyaç vardır. O yıllarda bu alanda görünür olmaya çalışan kadınların kimi zaman gazetelerde erkek destekçilerinin adıyla kimi zaman bu yol arkadaşlarının destekleri ile birçok eylem gerçekleşebilmiştir. Bugün de burada yanımızda Susuz Kent Konseyi Başkanı Sayın Maksut Kutluhan Uray’ı bir erkek destekçimiz olarak görmekten çok memnunuz. Amacımız, erkekleri geride bırakarak veya ezerek geçmek, ilerlemek değil; onlarla yan yana ve birlikte güçlü yaşayabilmek, var olabilmektir.
İsviçre Büyükelçiliğine bizlere bir kez daha vermiş olduğu destekten ve bölgedeki kadın sorunlarını çözmeyi hedeflemiş olmasından dolayı teşekkür ederiz.

KARSLI GİRİŞİMCİ KADINLAR DERNEĞİ (KAGİKADER) 2007 YILINDA KURULMUŞ BÖLGEDEKİ İLK KADIN DERNEĞİDİR

Ayrıca 2007 yılında kurulmuş bölgedeki ilk kadın derneğidir. 2007 yılından bugüne dek yirmiye yakın projeyi T.C. İçişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler, çeşitli ülke elçilikleri ve yereldeki kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütmüş ve sonuçlandırmıştır.

Kadınların ev içi emeklerinin kamusal alana taşınması ve görünürlük kazanması, el emeği ürünlerin üretiminde eğitimler verilmesi, sertifikalandırılması ve istihdamı, gençlerin ve engelli vatandaşların özelde ve kamuda istihdamının arttırılması için teknolojik bazlı eğitimlerin verilmesi, kadın ve kız çocuklarının yasal hakları ve miras hukuku gibi birçok içerikli proje il ve ilçelerimizde gerçekleştirilmiştir.” Dedi.

MAKSUT KUTLUHAN URAY “KADIN İNSANLIĞIN ANASIDIR”

Projenin koordinatörlerinden Maksut Kutluhan Uray da yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Ben aynı zamanda Susuz Kent Konseyi Başkanıyım. Kent Konseyi üzerinden kardeş protokoller hazırlayarak, çalışarak emek harcayarak Susuz ilçemizden güzel ülkemiz Türkiye’ye birçok önemli ve kıymetli projeleri hayata geçirmenin gururu içeresindeyiz. Susuz ilçemizden ücretsiz 4 farklı şehre kültür turları gerçekleştirdik.
1200 çift ayakkabı yardımı yaparak Susuz ve köylerini karış karış gezdik. 1000’e yakın vatandaşımıza ve deprem bölgesine kışlık kaban mont yardımları yaptık. Yüzlerce 100 öğrencimize kırtasiye yardımları yaptık. Engelli kardeşlerimiz için tekerlekli sandalye seferberliği ilan ederek yaraları sarmaya hızla devam ediyoruz.

BUGÜN YİNE YENİ BİR PROJE İLE KARŞINIZDAYIZ.

İsviçre büyükelçiliğine müşterek olarak hazırladığımız ‘Kadın Liderim’ isimli projede kadınlarımızın yerelden genele eğitimden siyasete ve ticarete kadar birçok ana temanın ele alınacağı son derece kıymetli bir projeye ortak olmaktan dolayı mutluyuz.
Susuz kent konseyi olarak kadınlarımızın güzel yarınlarına, yaşamlarına olumlu yönde etki edecek projeler hazırlamaya devam edeceğiz. Karslı Girişimci Kadınlar Derneği bu anlamda bölgede birçok projeyi hayata geçirdi. Bizlerde bu projelere katkı sağlamak, alanını genişletmek daha fazla kişiye ulaşmak ve ulaştırmak, kadınlarımızın yaşamına bir nebze olsun katkı sağlamak amacıyla Karslı Girişimci Kadınlar Derneği ile ortak projeler yapma arzusunda bulunduk.
Bu kapsamda Susuz, Arpaçay ve Selim ilçeleri ile Kars merkez olmak üzere 200 aşkın kadınımız bilgilendirilecek. Seminer eğitimi verilecektir. Kadın insanlığın anasıdır. Kadınlarımız için projeler hazırlamak, aslında annelerimize olan vefa borcumuzdur. Bu anlamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle projenin startını buradan vermek istiyorum.
“Ey kahraman Türk kadını/sen yerde sürünmeye değil/
Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye lâyıksın!”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber