Kars’ta Hırsızlar Çobanın Hayatını Kararttı

Kars’ta Hırsızlar Çobanın Hayatını Kararttı

Kars’ın Akyaka İlçesinde 5 nüfuslu çoban Tekin Toptaş’ın yükümlülüğündeki hayvanlar, 22 gün önce yaylada çalındı.

Hırsızlar ve hayvanlar bulunamayınca çobanın 12 büyükbaş hayvanını hayvan sahiplerine ödemek zorunda kaldı. Çalıştığı ücreti de alamayan çoban, çocuklarıyla birlikte ortada kaldı. Çoban Tekin Toptaş, devlet yetkililerinden hırsızların ve hayvanların bulunmasını isterken hırsızlara da seslenerek hayvanları getirmelerini istedi.

Olay, Akyaka’nın Göydağı yaylasında 10 Ağustos gecesi meydana geldi. 4 kişiye ait 16 büyükbaş 9 adet buzağı olmak üzere toplam 25 adet hayvan, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce gece yarısı çalındı. Hayvanlara bakmakla yükümlü olan 7 yıllık çoban Tekin Toptaş (37), hayvanların çalındığını sabah saat 04.00’de uykudan uyanınca fark etti. 50 metre uzaklıktaki Akyaka’nın Yukarı Yaylası’ndaki eve giderek atını alıp arazide aramaya çıktı. Bir yandan da telefonla akrabalarını ve Arpaçay Koçköy Jandarmayı arayarak yardım istedi. Jandarma ekiplerinin de gelmesiyle birlikte 3 gün 3 gece sıkı bir arama yapıldı. Her hangi bir ize rastlanmaması üzerine jandarma ekipleri aramayı çevre ilçe ve köylerde de sürdürdü. Bunca arama ve çalışmaya rağmen her hangi bir sonuç alınamadı. 

ÇOBANIN ÇARDESİZLİĞİ

Tamamen çaresiz kalan çoban tekin Toptaş, hayvanlarının bulunmasını istiyor. Toptaş’ın eşi Kamer (37) ev hanımı. 3 çocuğundan Rana Sevgi (17) Kars Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi 4. Sınıf, Samet Ali (12) Akyaka 70. Yıl İlköğretim Okulu 7. Sınıf, Mehdi Toptaş (8) ise 70. Yıl İlköğretim Okulu. 4. Sınıf öğrencisi.

Akyaka ilçesihin İstasyon Mahallesinde kendine ait evde ikamet ediyorlar. Kaymakamlık SYDV’den 6 yıl önce 33 bin TL borçlanarak aldıkları 4 adet büyükbaş hayvanla geçimlerini sürdürüyordu. 6 yıl içinde bu hayvanların sayısını 12’ye çıkardı. SYDV’den aldıkları hayvanların ödemelerini de imkansızlıktan yapamadı.

Hırsızlık olayından sonra hayvanlar bulunamayınca çalınan 25 adet hayvanın 4 sahibine kendine ait 120 bin TL tutarındaki 12 ineği vermek zorunda kaldı. Hayvan sahipleri iniklerin karşılığını çobandan alırken ineklere ait buzağıları çobandan almadılar. Çoban Tekin Toptaş’a, hayvan sahipleri yıllık çalışma bedeli olan 25 bin TL tutarındaki çobanlık ücretini de hayvanların bedeline sayıp ödemediler.

HIRSIZLARA SESLENDİ

Hem yıllardır biriktirdikleri hayvanlarından olan hem çobanlık ücretini alamayınca tamamen ortada kalan Çoban Tekin Toptaş, çocuklarının eğitim ve dersane masrafları ve diğer ihtiyaçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor.

Çoban tekin Toptaş, “3 çocuk okutuyorum. Tüm geçimim bunlardı. Buradan hırsızlara sesleniyorum ALLAH rızası için hayvanları getirsinler hayvan sahiplerine teslim edeyim onlarda benim hayvanlarımı bana iade etsinler. Çalışma ücretimden de oldum. Hayvanlarımdan da oldum. Şu anda işim de gücüm de yoktur. Tamamen çaresiz kaldım.” dedi.

Eşi Kamer Toptaş da, “Maddi ve manevi mağduriyetler yaşadık. Mal sahiplerine karşı da mahcup olduk. Her yönden mağduruz. Devletin gücünü görmek istiyorum. Hırsızların bulunması tek isteğim. Bu şekilde olmamalıydı. Hiçbir ip ucuna rastlanmadı. Soruşturmanın derinleştirilmesini istiyorum. Öğrenci kızım dersane istiyordu. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Dersleri de çok iyi. Tek isteğim onların eğitimine katkıda bulunmaktı. Devlete seslenmek istiyorum; bu kadar kolay olmamalı bu işler. Bu iş çok uzadı. Benim çok umudum vardı ama hiçbir ip ucuna rastlanmadı. 18  yılda alın teriyle biriktirdiklerimizin hepsi gitti.” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Akyaka