Kars’ta Hipertansiyon’a dikkat çekildi

Kars’ta Hipertansiyon’a dikkat çekildi

Hipertansiyon Günü” çeşitli etkinlikler düzenleyerek vatandaşları bilgilendirdiklerini ifade eden Lazoğlı, Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nce, “Hipertansiyon Günü”nde farkındalık oluşturmak için il genelinde stantlar açtıklarını söyledi.

Kars İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Zakir Lazoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından, erken tanının önemini vurgulamak ve tansiyonu yüksek bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmaya yönelik olarak toplum bilincini arttırmak amacıyla etkinlikler düzenledikeleri belirtti. 
“Hipertansiyon Günü” çeşitli etkinlikler düzenleyerek vatandaşları bilgilendirdiklerini ifade eden Lazoğlı, Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nce, “Hipertansiyon Günü”nde farkındalık oluşturmak için il genelinde stantlar açtıklarını söyledi. 
Lazoğlu, "Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon, kan basıncının yükseldiği kronik süregen bir hastalıktır. Kan basıncı yüksek olan kişilerin çoğu, yıllarca bunun farkında olmayabilirler. Çoğunlukla herhangi bir semptom görülmez, ancak yüksek kan basıncı tedavi edilmediğinde, tüm vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar verebilir. Bu nedenle yüksek kan basıncı çoğunlukla ’sinsi katil’ olarak adlandırılır” dedi. 
Uz. Dr. Zakir Lazoğlu,”Dünya Hipertansiyon Günü, yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme, felç, kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla organize edilmektedir.Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan ’aşırı tuz tüketimi’ ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama bu rakamın 3 katı olan 18 gramdır. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları hekim değiştirene ya da durdurana kadar, düzenli olarak almak gerekmektedir. Asıl olan, hastalanmayı önlemektir. Yüksek kan basıncı hastalığına yakalananların ise yaşamlarını buna göre düzenlemeleri ve tedavilerini yaşam boyu hiç aksatmadan sürdürmeleri gerekmektedir"diye konuştu. 
Öte yandan Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nce açılan stantlarda vatandaşları bilgilendirildi. Sağlık İl Müdürlüğü personelleri tarafından broşür dağıtılarak, vatandaşların tansiyon ölçümleri yapıldı.

aw707055_01.jpgaw707055_02.jpgaw707055_03.jpgaw707055_04.jpgaw707055_05.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber