Kars’ta göçer hayvan sorunu bitmek bilmiyor!

Kars’ta göçer hayvan sorunu bitmek bilmiyor!

Kars’ta yıllardan beridir temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa bağlı olan köylünün, ‘göçer hayvan otlatılma’ sorunu bitmek tükenmek bilmiyor.

Başta Susuz ilçesi olmak üzere özellikle Kısır Dağı’na Iğdır’dan getirtilen küçükbaş hayvan sürüleri Bölge halkını mağdur ediyor.

Geçimleri sadece hayvancılığa bağlı olan köylüler, Kars’ın kanayan yarası haline gelen ve bir türlü çözülmeyen bu sorunun ortadan kalkması için Kars Valiliği, ilçe kaymakamlıkları, İl Tarım Müdürlüğü ve ilçe tarım müdürlükleri ve muhtarların harekete geçmesini bekliyor. İlgili ODA ve STK temsilcilerini de göreve çağıran Kars köylüsü, söz konusu sorunun sadece Susuz ve Kısır Dağı bölgesinde değil il genelinde kronikleşmiş bir sorun olduğunu dile getiriyor.

Kars ile genelinde neredeyse her köyün arazisinin ancak kendilerine yettiğine dikkat çeken hayvan sahipleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle Iğdır’dan olduğu gibi başka ilçelerin hayvanlarının sınır ihlali yapmak suretiyle başka köylerin arazisinde sezon boyunca otlatıldığından şikayet ediyor. Surunun zaman zaman arazi kavgası niteliğinde sürtüşmelere de neden olduğunu dile getiren mağdur köylüler, özellikle küçükbaş hayvanlarının Kars’a getirilmeye başlandığını belirterek, yukarıda adı geçen kurumların acilen harekete geçmesini bekliyor…

whatsapp-image-2024-04-29-at-14-10-07.jpeg

whatsapp-image-2024-04-29-at-14-10-04.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber