Kars’ta Dev Balıklar Tezgahlarda İlgi Odağı Oluyor

Kars’ta Dev Balıklar Tezgahlarda İlgi Odağı Oluyor

Kars’ta havaların ısınmasıyla birlikte balıkçıların ağlarına takılan dev balıklar büyük ilgi çekiyor.

Turgut KAYA
Son günlerde dev yayın balıklarını yakalayan balıkçılar, nasiplerini tezgâhlarında sergiliyor. Akşam saatlerinde Aras Nehri üzerinde bulunan Karakurt Baraj Gölü yakınlarına ağ salan balıkçı Hamza Koca, biri dev yayın balığı olmak üzere toplamda 312 kilo gelen balıkları 2 saatlik uğraşın ardından sudan çıkardı. 
Sudan zorlukla çıkardığı balıkları tezgahında sergileyerek satışa sunan balıkçı Hamza Koca, kilosu 100 lira olan balıkları Ramazan dolayısıyla 50 liraya satacağını söyledi. Yayın balığı ve batıda ‘turna’ olarak bilinen, Kars yöresinde ise ‘caner’ olarak bilinen balığın yakalanmadığı ve ölmediği sürece büyümeye devam ettiğini söyleyen Hamza Koca, ”Bu balıkları Aras Nehri’nin Karakurt Barajı ve Kağızman Bölgesinden çıkardık. Bu 3 dev balığımız toplamda 312 kilogramdır. Yayının kilosu 100 liradır ama Ramazan dolayısıyla 50 liraya satacağız. Ticari amaçlı ağ attık. Çıkarınca ağımız da parçalandı. 2 saatten fazla mücadele verdik. Daha önce 149 kilo ağırlığında balık çıkardığımız oldu. Aras Nehri üzerinde kurulan Karakurt Barajı yayın yatağıdır. Daha büyüklerini de yakalayacağız. Tekne ruhsatlarımız çıktıktan sonra 5 yıllığına kiralama yaparak ticari olarak daha büyük balıklar çıkarmayı planlıyoruz. Büyük yayınlarda kılçık olmaz ve kemiklidir. Sazan ve yayın balığının tam olarak mevsimidir. Etleri beyaz ve çok leziz olur. Şu an deniz balıklarından daha da lezzetlidir. Aslında yayın balığı Kars’ta pek tutulmuyor ama Karadeniz ve Ege bölgesinde çok talep görüyor. Bazı illerde yayın olmazsa olmazdır. Batı’da Turna balığı Kars’ta caner diye bilinir. Yakaladığımız bıyıklı turnadır. Caner ve yayın balığının büyüme sınırı yoktur. Yakalanmadığı takdirde bir dev halini alabilirler. Her hangi bir sebepler ölmediği taktirde yaşadığı kadar yaşar ve caner 150 kiloya yayın ise 250 kiloya kadar büyür.” Dedi. 
Öte yandan dev balığı tezgahta gören Karslılar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Vatandaşlar dev balığı şaşkınlıkla izlerken cep telefonları ile kayda girerken bazı vatandaşlar da balıkla selfi çekti. Bazı vatandaşlar da dev balığı yakından inceleyerek boyunu ve ağırlığını ölçtü ve balığın iftarda da afiyetle yenilebileceğini söyledi.

kars’ta-dev-baliklar-(1).jpegkars’ta-dev-baliklar-(2).jpegkars’ta-dev-baliklar-(4).jpegkars’ta-dev-baliklar-(8).jpeg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber