Kars´ta buzlar yerden bitiyor!

Kars´ta buzlar yerden bitiyor!

Dondurucu soğukların en şiddetli şekilde kendini gösterdiği Kars´ta eksi 30´ları bulan ayazın beyaz çilesi olarak bilinen buz kütleleri ağır kış koşullarının ne derece etkili olduğunu da gözler önüne seriyor.

Dondurucu soğukların en şiddetli şekilde kendini gösterdiği Kars’ta eksi 30’ları bulan ayazın beyaz çilesi olarak bilinen buz kütleleri ağır kış koşullarının ne derece etkili olduğunu da gözler önüne seriyor.

Çatı saçaklarından, doğalgaz borularından sarkan, kaldırımlarda metrelerce genişliği bulan buz yığınlarından su damlacıklarının oluşturduğu buz dağlarına kadar bir çok çeşit göze çarptı.

Bir buz kütlesi de var ki buna da “Yerden Bitme Buz” deniliyor. Halk arasında çatıdan sarkanlara sarkıt, yerden yükselenlere ise “Tikit” deniliyor.

Yusuf Paşa Mahallesi’nde Müzisyen Çetin Adığüzel’e ait evin bahçesinde de yerden biten buz kütlesi oluştu. Yaklaşık 1 ay içinde 3 metreyi bulan buz kalıbı görenleri de şaşkına çevirdi. Şaşkınlığın sebebi ise buzuyla, ayazıyla, soğuğuyla, metreleri bulan buz sarkıtlarıyla ünlü Kars’ta buz kütlesinin tersine uzaması oldu.
Doğalgaz borusunun damlacıklarından oluşan buz kalıbı yerden dar, yukarıya doğru genişleyerek büyüdü. Erimiş bur mumu da andıran bu buz kütlesi dip kısmının ince uç kısmının kalın olmasına rağmen dengesini korudu ve kırılmadan durabildi. Tipili havalara bile meydan okuyan buz kütlesinin dengeli duruşu da şaşkınlığı artırdı.

Müzisyen Çetin Adıgüzel, Kars yöresine ait anonim maniyi de akordiyonu eşliğinde şöyle seslendirdi: “Ezizinem Kars Ayaz / Gece soğuk Kars Ayaz / Katip arzuhalimi / Götür sende Kars’a yaz.”

Çetin Adıgüzel, “Genelde Kars’ta çatılardan buz sarkıtları oluşur ama bu, buz tikiti. Aşağıdan yukarıya doğru uzayan bu buz kitlesi biraz daha ilginç oldu. Kars tabi ki soğuğuyla ünlü bir memleket ama birkaç gündür ciddi anlamda eksi 35-40’ları gören soğuklarla karşı karşıyayız. Bu da ilginç bir görüntü oldu. Kombinin damlalarından aşağıdan yukarıya doğru oluşmuş bir buz tikiti ilginç bir görüntü oluşturdu.” dedi.

Çetin Adıgüzel daha sonra gazetecilerin de yardımıyla kırılma noktasına gelen buz tikitini hatıra olarak dibten kırıp bahçeye bıraktı.  (kha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber