Kars'ta Başıboş köpekler mikroçip ile takip edilecek

Kars'ta Başıboş köpekler mikroçip ile takip edilecek

Başıboş sokak hayvanları şimdi daha zararsız ve güvende.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kent merkezinde hemen hemen her cadde de başıboş sokak köpeklerine sürü halinde rastlamanız mümkün. Köylerden ve ilçelerden getirilip kent merkezinin dışına bırakılan başıboş köpekler vatandaşlar arasında korkuyla karşılansa da aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi de veriyorlar.

Bu noktada Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Murat Doğanay ile Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta göstermiş oldukları duyarlı yaklaşım ile bunu bir sorun olmaktan çıkarıp hem sokak hayvanlarının hem de vatandaşların güvenliğini ağlamada yoğun bir çalışma sergiliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından sokak hayvanlarının sağlıklı ortamlarda kısırlaştırılması ve küpeleme sistemiyle takip edilebilmesi için bir genelge yayımlandı. Bu genelge doğrultusunda bakanlık yerel yönetimlere maddi destek sunarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını ve kulak küpesi ile mikroçip aracılığıyla kontrolünün sağlanmasını hedefliyor. Yayımlanan genelge hakkında görüşlerini aldığımız Kars Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Murat Doğanay şunları ifade etti: " İlimizde 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Bakanlığımızca 2017/3 sayılı genelgesiyle kısırlaştırılan sokak hayvanları için bir ödenek aktarımı söz konusu olmuştur. Tabi sokak hayvanlarının kısırlaştırılması Kars Belediyesi'nin sorumluluğudur. Bu yönüyle de bu sokak hayvanlarının kulak küpesi mikroçip takmak şartıyla hayvanları koruma sistemi dediğimiz ve bakanlığımızın wep sitesinde linki bulunan haybis sisteminde bu kısırlaştırılan hayvanlarımız kayıt altına alındıktan sonra müdürlüğümüzce Belediye Başkanlığı hesaplarına kısırlaştırma bedelini aktarmaktayız. Kars ilimizde belediye başkanlığına ait bir geçici bakım evi var. Burada sokak hayvanlarının hızlıca üremesinin önüne geçebilmek adına kısırlaştırılması elzemdir. Bu konuda Sayın Valimizin emirleri gereği Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile bir işbirliğine gittik. Böylelikle Kars belediyesinin sokaklardan topladığı başıboş köpeklerin geçici bakım evine oradan da Veteriner Fakültesi kliniklerine götürülerek sağlıklı ortamlarda kısırlaştırılarak tekrar alındıkları ortama bırakma çalışmalarımız devam etmektedir."

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise yapmış olduğu açıklamada yaklaşık 130 hayvan kapasiteli geçici hayvan barınağında veteriner hekimler kontrolünde kısırlaştırma çalışmalarının devam ettiğini ayrıca, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün destekleriyle Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesine ait kliniklerde sağlıklı koşullarda kısırlaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

Başkan Karaçanta açıklamasında, Başıboş köpeklerin sürekli olarak bakım evinde tutulmasının mümkün olmadığını, kanuni bir zorunluluk olarak geçici bakım evi veya Veteriner Fakültesi kliniklerinde kısırlaştırma ve küpeleme çalışmasının ardından alındıkları ortama bırakılması gerektiğini ifade etti. Küpeleme ve mikroçip takip sistemin çok önemli olduğuna da değinen Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta; "Böylelikle köylerden ve ilçelerden toplu bir şekilde kente getirilip bırakılan başıboş köpeklerin de önüne geçmiş olacağız. Özellikle kış mevsimi dolayısıyla aç kalan ve sürü halinde dolaşan sokak hayvanlarının aslında zararsız olduğunu bizim onlardan korktuğumuz kadar onların da bizlerden korktuğunu ve buna göre yaklaşmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Başlatılan bu proje ile sokak hayvanlarının hızlı bir şekilde üremelerinin önüne geçebileceğimiz gibi aynı zamana hayvanları takip de edebileceğiz." şeklinde konuştu.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber