Kars’ta Ayçiçek Tarlalarında Hasat Vakti

Kars’ta Ayçiçek Tarlalarında Hasat Vakti

Kars’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Kars Valiliği ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin destekleri ile yürütülen “Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor Projesi” kapsamında ekimi yapılan ayçiçeğinin hasadı başladı.

Lider Haber Ajansı / Turgut KAYA 

Amaçlarının Kars’ta yağlık ayçiçeği üretimini teşvik etmek olduğunu belirten Öksüz, “Kars tarım ve hayvancılık şehri elbette. Tarım ve hayvancılıkta her geçen gün gelişen ve ürün yelpazesini de arttıran Kars’ta ürün desenini çeşitlendirmek ve bitkisel üretimi arttırmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu ürün yelpazesindeki çalışmalarımızdan birisi de yağlık ayçiçek üretimidir. Amacımız Kars’ta yağlık ayçiçek üretimini teşvik etmektir. Nihai olarak amacımız köylümüz ve çiftçimiz daha çok kazansın ve katma değer yaratsın. Böylece şehrimizi kalkındıralım. Tarımsal üretimde de; hayvancılıkta yakaladığımız üst sıralara tırmanalım istiyoruz. Yaklaşık 5 ay önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Kars Valiliği ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin katkıları ile yürütülen ‘Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor Projesi’ni başlattık. Proje kapsamında 52 üretici marifetiyle 1.260 dekar Selim ilçesinde, 600 dekar Arpaçay ve 200 dekar da il merkezinde olmak üzere toplamda 2.060 dekar alanda yağlık Ayçiçek ekimi yapıldı. Dekar başına ortalama 300 – 400 kg verim almaktayız. Arpaçay İlçemizde de toplam da 180 Ton ürün elde edilmiştir. Yaklaşık beş ay süren üretim periyodu sonucu ayçiçeğinin hasat dönemi gelmiştir. 23 Ekim tarihinde başlayan hasadın yarısı bugün itibariyle tamamlanmıştır. Ortalama 150 kg/da verim ve yaklaşık yüzde 42’lik yağ oranı elde edilmiştir. Biz bu yıl Selim ilçemizde ağırlıklı olarak il merkezi ve Arpaçay ilçemizde 2.060 dekar alanda yağlık Ayçiçek ekimi yaptık. Gördük ki verim gayet güzel. Bundan dolayı da çok mutlu olduk. Üreticilerimiz dekarda 350 - 400 kilo civarında bir üretimden bahsediyorlar. Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatifimiz alım yapıyor. Bu sene için bir Pazar sorunu yok. Gelecek sene için de gerekli planlamalarımızı yapıyoruz.” dedi.

KARAHAN “EN GÜZEL TOPRAK KARS’IN TOPRAĞIDIR”

Düzenlenen törenle tarlasından ilk hasat gerçekleştirilen çiftçi Yücel Karahan “Bizler bu yıl il ve ilçe tarım müdürlüklerimizin destekleriyle tarlalarımızı ektik ve çokta verim aldık. Dönümüne 400 kiloya yakın ürün bekliyoruz. Ürünümüz başarılı olduğu için törenle de biçtik. Allah devamını getirmeği nasip etsin. Çok memnunuz. Ben toplamda 60 dönüm ektim. En güzel toprak Kars’ın toprağıdır. İlkim şartlarına göre hiçbir toprak 3 - 4 ayda bu verimi veremez. Ama bizim Kars topraklarına 3 ayda adam eksen adam biter. Ama Kars’ın sahibi yoktur” dedi.

KILIÇ “ÇİFTÇİDEN ALINAN AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATLARI DÜŞÜYOR”

Çiftçi Abdülmenas Kılıç da ayçiçeği alım fiyatlarının düşük olmasından şikâyet ederek “Bildiğiniz gibi Türkiye Ayçiçek yağı ihtiyacının yarısını dışarından karşılıyor. Ukrayna’dan, Rusya’dan ve Kazakistan’dan getiriliyor. Selim İl ve İlçe Tarım Müdürümüz vesile oldu. Onlara teşekkür ediyoruz. Vali Bey ve İl Özel İdaresinin destekleriyle bu yıl Selim’in Yukarı Kotanlı Köyünde 300 dönüm ayçiçeği ektik.  Güzel verim alıyoruz. İnşallah nasip olursa gelecek yıl daha da arttırmayı düşünüyoruz. Yalnız burada ayçiçeği üreticilerinin bir şikâyeti var. Şu anki alım fiyatları biraz düşük. Türkiye’de Ayçiçek yağı fiyatları yükseliyor. Ama özellikle tüccarın aldığı ay çiçeğinin fiyatları ise neden se düşüyor. Şu anda ayçiçeğinin tonu 10 bin 500 ile 12 bin 500 lira arasında alınacağından bahsediliyor. Ama ayçiçeğini Ukrayna ve Rusya’dan aldıkları zaman kilosu 1 dolar civarında alınıyor. Kendi ürünümüz varken paramızı ecnebiye vereceğimize koy bizde kalsın.” Diye konuştu.

Kaynak:Lider Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber