Kars’ta 61 yıldır demircilik yapıyor

Kars’ta 61 yıldır demircilik yapıyor

Gelişen teknoloji ile birlikle küçük ölçekli zanaatkârlığın ölmeye başladığı ülkemizde demircilik mesleği de yok olmaya yüz tuttu.

Turgut KAYA

Kars’ta 61 yıldır demircilik yapan 71 yaşındaki Maksut Ak, bu sanatı öğrenmek için 10 yıl karın tokluğuna çalıştığını söyledi.

Kars’ta kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birinin de demircilik olduğunu söyleyen Maksut Ak, 61 yıllık mesleğine aşık olduğunu dile getirdi.

Genç nesillerin demircilik, nalbantlık ve kaynakçılık gibi meslekleri edinmeğe son derece uzak olduklarını da dile getirin Demirci Maksut Ak şunları söyledi.

“Hangi dalda olursa olsun zanaat çok önemlidir. Henüz 10 yaşındayken demircilik mesleğine ilgi gösterdim. 10 yıl bu zanaatı öğrenmek için karın tokluğuna çalıştım. Yıllarca 50 kuruşa çalıştım. Kars’ta birçok meslekte olduğu gibi demircilik ve nalbantlık mesleği de artık unutulmaya ve kaybolmaya başladı. Halen ata dede mesleği olan demirciliği yaşatmaya bu yaşıma rağmen devam ediyorum. Artık bütün meslekler gittikçe yok oluyor. 61 yıldır ben bu işi yapıyorum. Bu mesleği öğrenmek için 10 yıl sadece karın tokluğuna çırak olarak çalıştım. Şimdiki gençler artık zanaat öğrenmek için çalışmıyor. Zanaat öğrenmek altın bileziktir. Herkes okuyup bir yerlere gelemiyor. Ben 61 yıldır bu işten ekmek yiyorum. Hala köylere gidip hayvanlara nal çakıyorum. Zanaatım sayesinde hala para kazanıyorum. Hangi iş olursa olsun işimizi iyi yapmalıyız. Zanaat da öğretmekle bitmiyor. Öğrendiğin zanaatı iyi bir şekilde layıkıyla yapmalısın. İnsanları kandırmak ve göz boyamak için değil. Kars’ta bu işi yapan 2 kişi kaldık diğer arkadaşımın da artık eskisi kadar yapmadığını duydum. Benden sonrada ne olur bilmiyorum artık. Kars'ta da bu mesleği ifa eden bir kaç arkadaşımızdan başka kimse kalmadı”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber