Kars’ta 103 yıllık bağımsızlık coşkusu yaşanıyor

Kars’ta 103 yıllık bağımsızlık coşkusu yaşanıyor

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu 103’üncü yılında çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Tacettin DURMUŞ

Kars Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlama programı kapsamında Atatürk anıtına çelenkler sunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının da okunduğu programda, Kafkas Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi ile Halk Eğitim Merkezi Mahalli Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sundu. Ardından da Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Konservatuar Bölümü ve Güzel Sanatlar Lisesi’nin kahramanlık türkülerinden oluşan müzik sunumu gerçekleştirdi.
Yöresel Aşıklar Mahmut Karataş ile Ilgar Çiftçioğlu’nun sazları ve sözleri ile Kars’ın kurtuluşunu anlatan programlarının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösterilerini sundu.
Tören alanındaki kutlama programı Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonuna düzenlenen “Geçmişten Günümüze 103. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu Konulu Konferansı” ile sona erdi.
KAZIM KARABEKİR PAŞA UNUTULMADI
Öte yandan Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa da unutulmadı. Kutlama programı Kazım Karabekir Paşa’nın Kars Tren Garında bulunan anıtına Vali Yardımcısı Muhammed Enes Çıkrık tarafından Valilik çelengi sunuldu. Ardından da saygı duruşuna bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
VALİ POLAT, “KARS’IN, TÜRKİYE YÜZYILI’NIN PARLAYAN YILDIZI OLMASI İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”
Kars Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat’ın Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmasında, Gazi Kars’ın cazibesinin her geçen gün daha artmakta olduğuna dikkat çekti. Kars’ın her geçen gün daha da gelişeceğine, daha yaşanabilir bir şehir olacağına inandığına da dikkat çeken Vali Polat “Kars’ımız, Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı olması için hep birlikte çalışacak, hep birlikte başaracağız.” Dedi.
Konuşmasında ‘30 Ekim’ tarihinin bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan emperyalist güçlere unutamayacakları bir dersin verildiği gün olduğuna da vurgu yapan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat şunları söyledi:
Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş mücadelesinde tarihin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen Gazi Karslıların kahramanlık günüdür.
Bugün, bundan 103 yıl önce Gazi Karslıların, Kazım Karabekir Paşa ve komutasındaki kahramanların destan yazarak, bu güzel vatan toprağında düşmanın namahrem elini kırdığı, ezansız ve bayraksız olamayacağını, esaret altında yaşayamayacağını tüm dünyaya haykırdığı gündür.
BUGÜN, GAZİ KARS’IMIZIN GURUR GÜNÜDÜR. BUGÜN KARS’IMIZIN BAYRAMIDIR
Bugün, Karslılar olarak Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşamaktayız. Hepinizi en kalbi duygularımla, saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 103’üncü kurtuluş günümüz kutlu olsun!
Tarihi, binlerce yıl öncesine dayanan, birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve asırlardan beri birçok Türk boyuna ev sahipliği yapan Gazi Karsımız, ilk çağlardan günümüze kadar olan tarihi süreçte son derece önemli jeostratejik ve jeopolitik bir merkez olmuştur.

Selçuklu Sultanı Alparslan, 1064 yılında Ani’yi fethederek Anadolu kapılarının Türklere açılmasına vesile olmuştur. Türk Milleti olarak yedi düvele karşı bağımsızlık meşalesini yaktığımız milli mücadelemizin ilk milli teşkilatları ve ilk milli hükümetini kuran, yine Kars olmuştur.
Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti; Mondros Mütarekesi’nden sonra Doğu Anadolu'da kurulan, anayasası, meclisi, hükümeti olan, bağımsız cumhuriyet olarak kurulan bir devlettir. Serhat Karsımız, bu yönüyle de şanlı tarihimizde çok önemli bir coğrafyayı temsil etmektedir.
Birinci Dünya Savaşı’nın Kuzey Kafkasya cephesi olan Kars, yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalmış, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kahraman Mehmetçikler sayesinde 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmış ve esaret zincirleri kırılmıştır.
Bağımsızlık ateşini 30 Ekim’de yakan hürriyet sevdalısı ecdadımız, Kars’ı vatan topraklarına katan kahramanlarımız, emin olsunlar ki! Gölgesinde yaşamaktan büyük onur ve gurur duyduğumuz Kars’ın Kalesindeki ay-yıldızlı şanlı al bayrağımız, ilelebet dalgalanacak, Anadolu’ya güneş gibi parlamaya devam edecektir.
Geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. 103 yıl önce, topla, tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesinin ardından Kars, vatansever insanların, her türlü kısır çekişmelerden uzak, birlik-beraberlik, hoşgörü içerisinde, mutlu ve huzurlu şekilde birlikte yaşadığı emsalsiz bir şehir olmuştur.
Böyle bir şehirde görev yapmaktan, böyle kadim bir şehre hizmet etmekten gurur duyduğumu özellikle bilmenizi istiyorum. Sevdamızın adı Gazi Kars, sevdamızın adı Türkiye’dir.
Kurtuluş destanının üzerinden geçen 103 yılda Karsımız, sahip olduğu tarihi, kültürel değerleri, doğal güzellikleri, turizm, tarım ve hayvancılık potansiyeliyle ülkemizin en önemli illeri arasına girmeyi başarmıştır. Gazi Kars, fedakâr ve çalışkan insanlarıyla bu önemli rolünü sürdürecek, ülke kalkınmasına, birliğine ve dirliğine olan katkısını daha da artıracaktır.
Gazi Kars’ımızın; ekonomik kalkınması, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi, yaşanabilir güzel bir şehir kimliğine kavuşması, vatandaşlarımızın refahının yükseltilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.
Gazi Kars’ımızın cazibesi her geçen gün daha artmaktadır. İnanıyoruz ki Kars, her geçen gün daha çok gelişecek, daha yaşanabilir bir şehir olacak. Kars’ımız, Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı olması için hep birlikte çalışacak, hep birlikte başaracağız.”

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-49.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-50-1.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-50.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-51-1.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-51.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-52-1.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-52.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-55-1.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-57-1.jpeg

whatsapp-image-2023-10-30-at-11-39-56-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber