Kars’ta 100 Yıllık Cumhuriyet Coşkusu Doruğa Ulaştı

Kars’ta 100 Yıllık Cumhuriyet Coşkusu Doruğa Ulaştı

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkına armağan ettiği Cumhuriyet bayramı, 100. yılında da ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta büyük bir coşkuyla kutlandı.

Tacettin DURMUŞ

Kars’ta son yıllarda sönük geçen ve halkın pek katılmadığı Cumhuriyet bayramı kutlamalarına rağmen; bu yıl ki 100.yıl kutlamalarında adeta izdiham yaşandı. Sabahın erken saatlerinde kutlamaların gerçekleştirildiği Valilik önüne akın eden Kars halkı, Cumhuriyet coşkusu yaşadı. Yediden yetmişe alanı dolduran Kars halkı güzel havayı da fırsat bilerek protokol mensupları ile birlikte Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılının coşkusunu ve gurunu yaşadı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat beraberinde Kars milletvekilleri Adem Çalkın, İnan Akgün Alp ve 14.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğ.Gen Şahin Yenilmez ile birlikte makamında tebrikleri kabul etti.

Kars Valiliği önünde düzenlenen törende Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat ile 14.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğ.Gen Şahin Yenilmez askeri araç üzerinde vatandaşlarını bayramını kutlamasının ardından Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100. Yıl mesajının da okunduğu kutlama programında Kağızman İlçe Jandarma Komando Tabur Komutanlığının Gösterisi Cumhuriyet coşkunu doruğa çıkardı. Kars halkına doyumsuz bir gösteri sunan askerler uzun süre alkışlandı.

Kars 36 Spor Kulübü de Başkan Ali Uçum, yönetim, teknik heyet ve futbolcular da alanda yerini alarak Cumhuriyet coşkuna ortak oldu.

Öğrenciler tarafından 100. Yılda 100 Kişilik Zeybek Gösterisi de büyük beğeni toplarken kutlama programı öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Konservatuar Bölümü ve Güzel Sanatlar Lisesi’nin müzik sunumu (4 Kahramanlık Türküsü) ve Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin protokol mensupları tarafından verilmesi ile devam etti.
Kars’taki Cumhuriyet kutlamaları tüm okullar ile askeri geçiş töreni ile alandaki tören sona erdi. 14.Mekanize Piyade Tugay Komutanlığının sancağı protokol mensupları ve vatandaşlar tarafından ayakta selamlandı.

VALİ POLAT “CUMHURİYETİMİZİN KURULUŞUNUN 100. YILINI KUTLAMANIN GURURUNU VE COŞKUSUNU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat da günün anlam ve önemini belirttiği konuşmasında tüm Kars halkının Cumhuriyet Bayramını kutladı.
Vali Polat konuşmasında “Bugün, geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Milletinin Karakterine ve Geleneklerine En Uygun İdare” olarak ifade ettiği geleceğimizin teminatı, dirilişimizin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.

Eşsiz bir bağımsızlık mücadelesinin kazanımı olan Cumhuriyetimizin; Milletimizin birliği, şanlı tarihimizden aldığımız güç, hedeflerimize olan inanç ve kararlılık ile 100’üncü yılımızı bitirerek, yeni yüzyılımıza, “Türkiye Yüzyılı”na giriyoruz. Bu anlamlı gün vesilesi ile öncelikle; cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere şanlı tarihimiz boyunca kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Yüce milletimizin bu haklı onur ve gurur gününde, en büyük bayramımızı sizlerle birlikte kutlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. “ dedi.

Konuşmasında “Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Türkiye’miz, sonsuza dek yaşasın!” ifadelerini de kulanan Kars Valisi Ziya Polat ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yaktığı bağımsızlık meşalesiyle tek vücut, tek yürek olan Aziz Milletimiz, tüm imkânsızlıklara rağmen destanlaşan mücadelesiyle istiklal ve istikbalimize vurulmaya çalışılan tüm prangaları parçalamıştır.

Cumhuriyetimizi; “Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.” dizesinde de ifade edildiği gibi vatanına kastedenlere karşı çelikten sinesini siper eden, “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” dizesinde ifade edildiği gibi vatanın her karışını mübarek kanıyla sulayan Aziz Şehitlerimiz kurmuştur.

Cumhuriyetimizi; “Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.” diyen, yokluk içinde, darlık içinde, zorluk içinde olan ama inançlarını asla kaybetmeyen dedelerimiz, ninelerimiz, kahramanlarımız kurmuştur.

Aziz Şehitlerimizin yaktığı meşale, sonsuza kadar bizlerin yolunu aydınlatacaktır. İşte; bizlere düşen görev de büyük Türk Milleti olarak, Aziz Şehitlerimizi asla unutmamaktır. Onlardan miras aldığımız bu cennet vatanın ebedi bekçisi olmaktır. Onların aziz ruhlarını, şehit bedenlerini incitmemektir. En büyük vasiyetleri olan vatan ve millet sevgisinden, kardeşlikten, birlik-beraberlikten asla ödün vermemektir.

Kazanılan büyük zaferin ardından, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetimiz, Aziz Milletimizi, milli bir devletin onurlu bir şekilde, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir.

Tük Milleti, yaşadığı sıkıntılı günlerin ardından kanla, irfanla, tırnaklarıyla kazıyarak, ilmek ilmek işleyerek kurduğu cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve devlet olmanın haklı gururunu yaşıyor.

İnsanlık tarihi, bir milletin sarsılmaz ortak iradesiyle, kendi kaderini eliyle, canıyla, malıyla ve kanlarıyla yazdığına nâdiren şahit olmuştur. Bu anlamda Cumhuriyetimiz, Aziz Milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı, İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan birisidir.
Bugün, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev, bu kutlu emaneti baki kılmak ve bu bayrağı asla yere düşürmemektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Devleti ve Milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, iç ve dış tehlikelere karşı duyarlı olmaktır.

Dün olduğu gibi bugün de yarın da dış güçlerin ve vatan hainlerinin üzerimizdeki planları bozulmaya mahkûmdur. Çünkü bu milletin yüreği, merhum Mehmet Akif’in “Toplu vurdukça sineler, onu top sindiremez” dediği gibi, her zaman birlik ve beraberlikten yana atmaktadır.

Aziz Milletimizin “İstiklalden, İstikbale” kurduğu köprüde, vatan, millet, bayrak ve devlet sevgisiyle, inancı, azmi ve kararlılığıyla yeni destanlar yazılmaya devam edilmektedir.

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla, ülkemizi her alanda üst seviyelere taşımak, ecdadımızın emaneti olan bu aziz vatanı ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Her bir ferdimiz, hedeflerimize ulaşabilmemiz için daha çok çalışmamız gerektiğinin bilincinde olmalıdır.
Bu yol, kutlu bir yoldur ve yolumuzdan asla dönmemeliyiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunda olduğu gibi tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak ülkümüzle, milli birlik ve beraberliğimizi, ülke bütünlüğümüzü sonuna kadar koruyacağız. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
İnanıyoruz ki; büyük, güçlü ve lider bir devlet olmamız yolunda attığımız her adımla günden güne daha da büyüyeceğiz. Geleceğimiz için çizmiş olduğumuz; Türkiye Yüzyılı vizyonu ile 2053 ve 2071 hedeflerinin bilincinde, devletine bağlı, ülkemizin en güvenli ve huzurlu şehirlerinden biri olarak, Gazi Kars olarak, tüm Türkiye ile birlikte vizyon hedeflerimize ulaşmada bir an bile duraksamayacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle; tüm sıkıntıları ve kazanımlarıyla ilk yüzyılımızı geride bırakırken, Millî Mücadelemizdeki destansı meydan okumanın ve küllerinden yeniden doğuş mücadelesi veren, İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, şanlı tarihimiz boyunca yeniden doğuşlara ve yürüyüşlere imza atmış olan ecdadımızı, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Kutsal değerlerimiz uğrunda canlarına ortaya koymuş hayatta olan gazilerimize sağlıklı, uzun ömür diliyor, hepinize saygılar sunuyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!”

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti-2.jpg

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti-3.jpg

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti-5.jpg

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti-6.jpg

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti-8.jpg

karsta-100-yillik-cumhuriyet-coskusu-doruga-ulasti.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber