Karslı ve Ardahanlı Dağcıların Keşif Güncesi: (Digor 5 Kilise)

Karslı ve Ardahanlı Dağcıların Keşif Güncesi: (Digor 5 Kilise)

Kuzey Doğu Zirve Dağcılık üyesi Karslı ve Ardahanlı Dağcılar, bu hafta sonu rotalarını Kars’ın Digor ilçesinde bulunan 5 Kiliseye çevirdi.

Turgut KAYA

Dağcılar yıllardır ihmal edilen, korunmayan, define avcılarının saldırılarına uğramaya devam eden ve bu güne kadar turizme kazandırılması için tek bir adım dahi atılmayan dünya mirası 5 Kiliseden geriye kalan Aziz Sarkis Kilisesinin içler acısı haline bir kez daha şahitlik etti.
Her hafta rotlarını Kars, Ardahan ve Iğdır’da bir bölgeye çeviren doğa tutkunu dağcılar, bu hafta sonu da Digor’da bulunan 5 Kiliseyi gezerek keşif güncelerine dahil etti. Doğa yürüyüşlerine Digor ilçesi içerisinden start veren dağcılar yaklaşık 2 saatlik vadi yürüyüşünün ardından Beş Kilise bölgesine gelerek tarihi dokunun geriye kalan özgün yapısına tanıklık etti. Kalıntıları dışında Beş Kiliseden geriye kalan Aziz Sarkis Kilisesini gezen Karslı ve Ardahanlı Dağcılar, Harun Çalkın, Faruk Torunoğlu, Emre Okan Bayramoğlu, Doğu Yılmaz, Sedat Çoban ve Tacettin Durmuş her 3 ilin her karış toprağının tarihi ve doğal varlıklarıyla dünyada eşsiz olduklarını hatırlattı. Kars’ın Digor ilçesinde bulunan 5 Kilise, önce korunmak ardından da turizme kazandırılmak için can çekişiyor.
Bu tarihi doğa yürüyüşü ile aynı yere 3’üncü kez keşif güncelerini oluşturan Karslı ve Ardahanların bir sonraki durağı ise (Pekran) Kilittaşı Ören Yeri oldu.

digor-5-kilise-1.jpeg

digor-5-kilise-2.jpeg

digor-5-kilise-3.jpeg

digor-5-kilise-4.jpeg

digor-5-kilise-5.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber