Karslı Dağcıların Keşif Güncesi (Ilgar Dağı)

Karslı Dağcıların Keşif Güncesi (Ilgar Dağı)

Kars, Iğdır ve Ardahanlı doğa tutkunu dağcıların bölge dağlarına yaptıkları zirve tırmanışları devam ediyor. 

Tacettin DURMUŞ 

Karslı dağcılar Alpay Korkmaz ve Tacettin Durmuş, geride bıraktığımız Pazar günü etkinliğinde Ardahan ilimizde bulunan Türkiye’de yılın ilk karının yağdığı 2,918 rakımlı Ilgar (Ulgar) Dağını, haftanın keşif güncesine dahil etti. 

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TFF) Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz ve Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Tacettin Durmuş, Ardahan’ının Posof ve Damal arasında ve Gürcistan sınırında bulunan en yüksek dağı olan Ilgar Dağına tırmanış yaparak Ardahanlı dağcılara destek verdiler.

Ardahan Türkiye Dağcılı Temsilcisi Muhammed Yıldırım ve Zirve Dağcılık Iğdır Şubesi Hüseyin Yıldız’ın desteği ile gerçekleştirilen zirvede duygu dolu anlar yaşandı. Kars, Ardahan ve Iğdırlı dağcılar, adını dağın zirvesi hariç dört bir yanında yetişen mavi renkli endemik ılgar çiçeğinden alan 2,918 rakımlı Ilgar Dağının zirvesine zirve tabelası dikti. Dağcılar bölge için önemli olan zirveden Karadeniz, Gürcistan ve Doğa Harikası Posof ilçesinin fotoğraflarını çekip sosyal medya hesaplarında ve yerel medyalarda da paylaşarak faaliyetlerini tamamlandı. Zirvede Türk Bayrağı ve flamalarını da açan dağcılar, dönüşte güneşin ilk önce doğduğu Kars, Ardahan ve Iğdır’da dağcılık ve doğa sporlarının her geçen gün gelişmeye devam ettiğini dile getirerek, dünya da ve Ülkemizdeki tüm dağcıları bölgeye davet ettiler.

TÜRKİYE’DE YILIN İLK KARI ILGAR DAĞINA YAĞAR

Ardahan Türkiye Dağcılık Temsilcisi Muhammed Yıldırım, Ilgar Dağının adını sadece burada yetişen endemik ılgar çiçeğinden aldığını hatırlatarak, bölgede dağcılık ve doğa sporlarının her geçen gün daha da geliştiğini söyledi.

Türkiye’de yılın ilk karının Ardahan’ın Posof ve Damal ilçeleri arasında bulunan 2918 rakımı Ilgar Dağı’na yağdığını söyleyen Muhammed Yıldırım, “Ilgar Dağı, 5137 rakımlı Ağrı Dağı’nı çevreleyen onlarca dağdan biridir. Ilgar Dağı volkanik bir dağdır. Yılın büyük kısmını kar altında geçirir. Bu nedenle kış tırmanışı ve dağ kayağı için son derece uygun doğal koşullara sahiptir. İlkbahar ve yaz aylarında dört bir yanının doyumsuz bir flora kaplar. Ilgar Geçidi olarak bilinen dağın eteğinde ‘soğuk pınar’ diye bilinen çeşme var. Bu sudan içmeden geçilmez. Kars, Ardahan ve Iğdır’da çok sayıda ortalama 3000 metre yükseklikte dağlar bulunmaktadır. Son yıllarda güneşin ilk önce doğduğu serhat şehirleri 3 ilimizde kış ve doğa sporları ile birlikte dağcılık gelişmeye başladı. Bölgemiz henüz keşfedilmemiş sayısız, tarihi, doğal ve kültürel varlıklarla doludur. Tüm bu değerlerimizin turizme kazandırılması gerekir. Bizlerde bölge dağcıları olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle üç ilimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Bu etkinliklerimizde Kars, Ardahan ve Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerimiz bizlere destek veriyor. İl müdürlerimize teşekkür ediyoruz.”dedi.

ef3bb828-8609-4216-a7c1-c656b9886ff5.jpg

1fe70e2b-490e-4fd3-b780-5d9cade0adf3.jpg74a762cb-b8bc-417f-8a1e-80169ff525e8.jpga4743aa7-4a60-4f17-8725-f45a10367180.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber