Kars’ı Yasa Boğan Ölüm

Kars’ı Yasa Boğan Ölüm

Kars’ın merkez Çakmak köyünde 22 yıldır karaciğer bağışı umuduyla yaşamını sürdüren Pınar Kadirhan (42) nakil sırasında hayatını kaybetti. 

Pınar Kadirhan’ın 22 yıllık hayata tutunma savaşının arından karaciğer nakli sırasında hayatı kaybetmesi, Kars’ta ve köyünde büyük yasa neden oldu.

Ömrünün yarısını bağışçı bekleyerek sürdüren Pınar’a önceki gün Samsun’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 40 yaşlarında bir bağışçıdan alınan karaciğer Erzurum Atatürk Üniversitesinde nakledildi. Başarılı geçen naklin ardından nakledilen karaciğer Pınar Kadirhan’ın vücudu ile uyum sorunu yaşayarak kanamaya neden oldu. Doktorların uzun süren uğraşlarına rağmen 22 yıldır karaciğer nakli bekleyen Pınar Kadirhan yaşamını yitirdi. Erzurum’a büyük hayatta kalma umuduyla giden Pınar’ın cenazesi vefatının ardından babası İlyas Kadirhan ve Abisi Cenk Kadirhan tarafından köyüne getirildi.

Pınar Kadirhan’ın cenazesi Çakmak Köyü mezarlığında toprağa verilirken gözyaşları sel doldu. Pınar’ın gelinlik giydirilen tabutu, köylülerinin ve akrabaları tarafından caminden alınarak mezarlığa kadar omuzlarda taşındı. Pınar’ın tabutunun üzerine örtülen gelinlik defin işleminin gerçekleşmesinin ardından mezarının üzerine kırmızı karanfiller ile birlikte örtüldü. Annesi Mavuş Kadirhan, kardeşleri ve yakınları mezarı başında uzun süre ağıtlar yakarak göz yaşı döktü.

Daha önce defalarca çıkan nakil fırsatlarını çeşitli nedenlerden dolayı kaçıran Pınar Kadirhan’ın vefatı Kars’ta köyünde derin üzüntü yaratırken, Kadirhan’ın için açılan Çakmak Köyündeki taziye evi ziyaretçi akınına uğradı. Pınar Kadirhan’ın abisi Cenk Kadirhan, kardeşinin 22 yıl boyunca karaciğer nakli beklediğini hatırlatarak organ naklinin binlerce insanın hayatta kalması için büyük önem taşıdığını söyledi. 

Genç yaşta yaşamını yitiren Pınar Kadirhan, defalarca yerel ve ulusal basına organ bağışının önemine değinerek, 2017 yılında kendisini ziyaret eden dönemin Doktor Kars Milletvekili Selahattin Beyribey aracılığıyla başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmeleri çağrısında bulunmuştu. 
Diyanet İşleri Başkanı’na camilerde organ bağışına dikkat çekmek için hutbe okutulması önerisinde de bulunan ve Ambulans uçakların da kendisi gibi organ nakli bekleyen binlerce hasta için hayata tutunma adına son derece önemli olduğuna işaret etmişti. Çocukluğundan beri karaciğerinin sağ ve sol venlerinde tıkanıklık olan Pınar Kadirhan, 7 – 8 kez organ nakli çıkmasına karşın Kars’ta oturduğu için zamanında yetişemediğini dile getirmiş ve organ nakli ile ilgili olarak halkın her anlamda bilinçlendirilmesini istemişti. 

22 yıllık hasretin sona ermesi için Erzurum’a gittiklerini söyleye abi Cenk Kadirhan, “22 yıllık hasreti sona erdirmek istiyorduk, bir ümitle bize haber geldi gittik oraya. Kardeşim yıllardır bekliyordu zaten bunu. Donörün geldiğini öğrendik ve bize vereceklerini söylediler, kardeşim o kadar mutlu oldu ki anlatamıyorum. Ameliyat sırasında nakilin başarılı olduğunu söylediler daha sonra da farklı şeyler gelişti ve vücut organı kabul etmedi. Kanama gerçekleşti, ardından 2 defa daha ameliyat yaptılar ama kardeşim dayamadı, yılların yorgunluğu var vücudunda kaldıramadı ve rahmetli oldu.” dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA ÇAĞRI

Diyanet İşleri Başkanlığına çağrıda bulunarak organ bağışının dinen günah olmadığının anlatılmasını talep eden Cenk Kadirhan, “Bu konuda insanların duyarlı olmasını istiyorum, organ bağışıyla bir hayat kurtarılıyor. Yaratmak Allah’a mahsustur ama bir bağışla bir insanın hayatını kurtarıyorsun, insan yaratıyorsun, aileleri sevindiriyorsun. Biz bu acıyı yaşadık başka aileler yaşamasın. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda fetva vermesini istiyoruz. Organ bağışının dini konuda günah olmadığını insanlara anlatmasını istiyoruz. Bu aynı çağrıyı Pınar’da yapmıştı ama bilemiyorum, bu konuda hayat kurtarıyorlar. Yıllarca insanlar aileleriyle  birlikte huzursuz oluyorlar, bu hayatı yaşıyorlar. Yaşamak çok zor. Gelip-gidip evde kardeşinin bu halini görmek, bir anının bir anına uymamasını görmek, onun hasta olduğunu gördükçe evde herkes hasta, huzur olmuyor, mutluluk yok. Bayram yaşayamıyorsun, güzel bir günü yaşayamıyorsun, bunları başka ailelerin yaşamasını istemiyorum.” diye konuştu.
Kadirhan kardeşinin cenazesini Erzurum’dan getirirken herkesin gelin konvoyu yaptığını kendilerinin ise ölüm konvoyunu yaptıklarını ve cenaze töreninde kardeşine gelinliğini giydirerek ebediyete uğurladıklarını da söyledi.

PINAR, AMELİYATA GİDERKEN HELALLİK İSTEDİ

Anne Mavuş Kadirhan ise kızının ameliyata giderken herkesten helalleştiğini söyleyerek, ““Anne sen bana çok emek ettin, hakkını helal et” dedi. Valizini ben hazırlayamadım, dışarı çıkamadım, pencereden baktım. Pınar çok mutluydu, donör çıktığı için adeta uçuyordu. “Allah bana böyle bir fırsat verdi” dedi. Ayaklarında ağrı vardı bu haberi alınca ayaklarının adeta ayaklarının ağrısı geçti sevincinden uçuyordu. Giderken bahçeden geri döndü geldi beni tekrar kucakladı, yüzümü öptü, bağrına bastı. Gidiş o gidiş.” dedi.

16b6bcdf-0803-4bc0-a22d-50ec9e9c4f9f.jpg093cba07-7eeb-4586-9beb-691ab172679d.jpge4ef69e7-6ea5-4dac-832e-7d3dfc3da509.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Kars Haber