Kars Şeker Fabrikası Pancar Alımına Başladı
Şehrimizin bacası tüten tek devlet işletmesi olan Kars Şeker Fabrikasında, 2016 - 2017 dönemi pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. Tören...
Şehrimizin bacası tüten tek devlet işletmesi olan Kars Şeker Fabrikasında, 2016 - 2017 dönemi pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı.
Tören sonunda Kars’ta en büyük istihdamı sağlayan ve yüzlerce çalışanıyla özelleştirme kapsamında kapanmamak için mücadele veren Şeker Fabrikası’na ilk pancar alımı da yapıldı.
Kurban kesimi ve dualarla açışlı yapılan tören sırasında fabrikaya pancar tesellümü yapan ilk beş üreticiye çeşitli hediyeler verildi.
Açılış törenine Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Fabrika Müdürü Abdullah Necli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, TUİK Bölge Müdürü Adnan Bedlek, KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop, fabrika çalışanları ve davetliler katıldı.
Açılış öncesi aşıklar Ensar Şahbazoğlu ile Bilal Ersarı, sazları ve sözleri ile mini bir konser verdi. Ardından da Kafkas Oyunları ekibi gösterilerini sundu.
BAKAN ARSLAN TELGRAFLA KUTLADI
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Balanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, Fabrika Müdürü Abdullah Necli’ye gönderdiği telgrafla şeker çalışanlarını ve kendisini kutladı. Bakan Arslan telgrafında: “Nazik davetinize teşekkür ederim. Daha önceden belirlenen programım nedeniyle 23. Pancar Alım Kampanyası Açılış Törenimize katılamıyorum. Kampanyanın hayırlı, bereketli ve uğrulu olmasını diler, şahsınızda davetlilere ve fabrika çalışanlarıma selam ve saygılarımı sunarım” dedi.
MÜDÜR NECLİ: “BU IŞIK HİÇ SÖNMESİN” DEDİK
Törende konuşan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Şeker sanayisinin 1926 yılından bugüne kadar 90 yıllık geçmişi ile istihdama ve kalkınmaya çok önemli destek olduğunu hatırlatarak, hammaddesiyle de tarım ve hayvancılığa katkı sunduğunu söyledi.
Gıda, kimya ve makine üretimi alanlarında faaliyet gösteren, sektörler arasında Şeker Fabrikalarının en büyük sanayi kuruluşu olduğunu da söyleyen Müdür Necli, fabrikarın Ülkemiz genelinde ekonomiye katkısının 7,5 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Kars Şeker Fabrikası’nın 1993 yılında üretime başladığını ve 2014’te yeterli pancar olmadığından işletmeye kapanmış olduğunu hatırlatan Necli, 2015 yılında ise “Bu ışık sönmesin” sloganıyla personel ve çiftçiler el ele vererek yapılan çalışmalar ve yetkililerin destekleri ile tekrar üretme başladıklarını da hatırlattı.
FABRİKAMIZIN KAR ETMESİ İÇİN SADECE KARS’TA 100 BİN TON PANCAR YETİŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR
Bugün itibariyle Kars yöresinde pancar rekoltesinin yüzde 330 artmış olduğunun da altını çizen Fabrika Müdürü Abdullah Necli: “11 bin dekar dekar alanda pancar ekimi yapılmıştır. Ancak 11 bin ton olan kotamız doldurulamamıştır. Fabrikamızın kar etmesi için sadece Kars’ta 100 bin ton pancar yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu kampanyamızda 60 bin tonu Kars’ta üretilen, 50 bin tonu da Ağrı Fabrikasından gönderilecek olan toplam 110 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Yaklaşık 22 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Kampanya döneminde kendi ürettiğimiz elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi bin750 tondur. 7/24 üçlü vardiya sistemine göre 60 gün aralıksız üretim yapılacaktır. İşlenecek 85 bin ton pancardan 13 bin ton kristal şeker, 4 bin ton melas,34 bin ton yaş küspe üretilecektir. Şeker üretimimize 28 Ekim’de başlanacaktır.
ÜRETTİĞİMİZ ŞEKER, ONANI BAKIMINDAN TÜRKİYE BİRİNCİSİDİR
Son yıllarda Kars’ta yetiştirilen pancarlar şeker oranı bakımından Türkiye birincisi olup, taban fiyatın çok üzerinde ödeme yapılmaktadır. Ancak iklim şartlarının etkisiyle dekara verim batıya göre çok düşüktür. Batıda bir dekardan 7 ton, Kars’ta 3,5-4 ton pancar hasat edilmektedir. Vejetasyon dönemi batıda 180 gün, Kars’ta 150 gün olması ayrıca yüksek işçilik maliyeti pancar rekoltemizi olumsuz etkilemektedir.
Çiftçilerimiz hayvan yemi olarak kullanılan bazı otlara verilen desteğin doğu illerinde pancara da verilmesini umut etmektedirler. Yaşamın can damarı tarımdır özellikle kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek için makineli tarım teşvik etmek, verimliliği ve kaliteyi artırmak gerekmektedir. Bu konuda çiftçilerimizi sevindirecek iki güzel gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın bakanımız ve sayın milletvekilimizin girişimleri sonucu genel müdürlüğümüzce Akyaka bölgemize elek tebir edilen pancar boşaltma makinesi gönderilecektir. Pancar tarımına katkılarından dolayı şükranlarımızı sunarız.
KARS ZİRAAT ODASI BAKANLIĞI ALMANYA’DAN 6 SIRALI PANCAR HASAT MAKİNESİ İTHAL ETMİŞTİR
Kars Ziraat Odası Bakanlığı Almanya’dan 6 sıralı pancar hasat makinesi ithal etmiştir. Kars’ta ilk defa çalıştırılacak olan bu makine çiftçimizin işçilik masrafını düşürecek, üretimi de artıracaktır. Bu girişimlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederken, çiftçilerimizden de temiz pancar göndermelerini rica ediyorum. Eleman eksikliğine rağmen canı gönülden çalışan Teknik ve Ziraat teşkilatımızdaki işçilerimizde kolaylıklar dilerim.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.