Kars kaz eti coğrafi işaret tescilini aldı

Kars kaz eti coğrafi işaret tescilini aldı

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu Kars’a değer katmaya devam ediyor. Başkan Alibeyoğlu “Kars Kaz Eti’nin Coğrafi İşareti”nin tescillendiğini kaydetti.

KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, “Kars gastronomisi denince akla ilk gelen eşsiz lezzetiyle kaz etidir. Kaz eti, ilimizin zengin gastronomik mirasının önemli bir unsurudur. Bu eşsiz lezzet, Kars'ın özel coğrafi koşullarında yetişen kazların etinden elde edilir. Kars Kaz Eti, uzun yıllara dayanan geleneksel bir hazırlık yöntemi ile işlenir ve bu yöntem Kars'ın benzersiz iklim, yüksek rakımları ve yem bitkilerinin etkisiyle özgün bir tat profili oluşturur. Bugün bu değerimizin, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ve kıymetli hocalarımızla birlikte vermiş olduğumuz 4 yıllık büyük emek sonucu coğrafi işaretini alarak tescil altına almanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Alibeyoğlu, “Kars Kaz Eti, coğrafi işaret sayesinde bu lezzetin Kars'a özgü olduğunu ve sadece bu bölgede üretildiğini vurgulayacaktır. Bu hem bölge ekonomisine katkı sağlayacak hem de tüketicilere kaliteli ve özgün bir ürün sunmamıza öncü olacak aynı zamanda Kars Kaz Eti'nin yerel kültürün bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu lezzeti korumak ve geliştirmek için yapılan çalışmaları teşvik edecektir. Bu geleneksel lezzeti korumak ve tanıtmak için kurumsal olarak gerekeni yapıyoruz. Kars’ımıza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Kars Kaz Eti’nin coğrafi işaret alan 7’nci ürün olduğunu ifade eden Başkan Alibeyoğlu, “Kars’ımız coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Kars Kaz Eti coğrafi işaret alan 7’nci ürün ürünümüz oldu. Kars Kaz Eti, Kars’ın önemli bir değeri olmakla birlikte ülke genelinde kendisini kanıtlamış bir değeridir. Çünkü Kars ili iklim yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla, rakımıyla mükemmel bir yapıya sahiptir. İlimizin bu yapısı ilde üretilen geleneksel ve yöresel ürünlere doğrudan etki etmektedir. Umuyoruz ki tescilli bu ürünümüz üreticiye bir katma değer sağlayacak ve üreticilerimiz ürettiği ürünün karşılığını alacak” şeklinde konuştu.
Öte yandan Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kars Kaz Eti için 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı.
Kars Kaz Eti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, incelenen başvurular arasına girdi. İncelemelerin ardından 4 yıllık zorlu sürecin sonunda Ülkemizin en yüksek üretim sayısına sahip, kendine has lezzetiyle Türkiye’de meşhur olan Kars Kaz Eti 03.10.2023 tarihli ve 1479 Menşe no ile 02.02.2021 tarihinden itibaren coğrafi işaret tescili aldı.

aw056635-01.jpg

aw056635-02-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber