Kars Kaşarı İçin Uluslararası Sempozyum Düzenleniyor

Kars Kaşarı İçin Uluslararası Sempozyum Düzenleniyor

 Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında 8 ülkeden birçok akademisyen...

 Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında 8 ülkeden birçok akademisyen ve yerel peynir üreticilerinin katılacağı “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” uluslararası sempozyumu 15-17 Temmuz’da yapılacak.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen ve SERKA’nın hibe desteğiyle hayata geçirilen “Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerin Örgütlenmesi Projesi” kapsamında Kars’ta uluslararası kaşar sempozyumu düzenlenecek. 15-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” Uluslararası Sempozyumu Kars Kaşarının daha geniş kitlelere tanıtılması ve peynir üretimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi aktörleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Sempozyuma yurtdışından İsviçre, Amerika, Belçika, İspanya, İngiltere, Gürcistan, Ermenistan ve Makedonya olmak üzere 8 ülkeden akademisyen ile coğrafi işaretli yerel peynir üreticileri, Türkiye’den de başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katılacak.

Sempozyum kapsamında; “Bir zanaat olarak peynirciliğin dünü, bugünü ve yarını, peynir ve peynircilikte değişen yerel ve geleneksel tanımlar, peynirciliğin diğer tarım ve hayvancılık pratikleriyle ilişkileri, peynirciliğin kültürel aidiyetlerin oluşumunda rolü, peynir ve süt tüketimini şekillendiren gelişmeler, geleneksel üretimde mera hayvancılığının önemi, coğrafi işaretin korunması ve peynircilikteki önemi, yerel geleneksel peynirlerin ayırt edici özelliklerinin bilimsel olarak belirlenmesi ve kayıt altına alınması” konuları ele alınacak.

Öte yandan, Kars Kaşarının Coğrafi İşaret alması için Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Kafkas Üniversitesi’nin 2013 yılında yaptığı “Geleneksel Kars Kaşarının Coğrafi İşaretlemesi Projesi” başvurusu SERKA tarafından hibe desteği almaya hak kazanmış ve Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuru sonucu Kars Kaşarı coğrafi işaret almaya hak kazanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber