1. HABERLER

  2. KARS HABER

  3. Kars Çekirdeği Çin Çekirdeğine Rakip
Kars Çekirdeği Çin Çekirdeğine Rakip

Kars Çekirdeği Çin Çekirdeğine Rakip

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Atçılar Köyünde ayçekirdeği ekimi yapan Zeki Elma ve Bilgehan Karaduman, Özellikle siyah çerezlik Ayçekirdeğinde Türkiye şu anda Çin ile rekabete girdi.

A+A-

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Atçılar Köyünde Kahramanmaraş’lı arkadaşı Bilgehan Karaduman ile birlikte çerezlik ayçekirdeği ekimi yapan Zeki Elma “Bu fikir daha önce köyümüzde Malakanlar 1950'lerde 60'larda ay çekirdeği ekmişlerdi. Bunu öğrendik. Daha sonra bu işi profesyonel anlamda yapan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden dostlarımız, arkadaşlarımız vardı. Onlarla birlikte 2 yıldır ortaklı çerezlik ayçekirdeği ekiyoruz.

Sulama konusunda Tabii şikayetlerimiz var. Yani sulamadan pek memnun değiliz. Arpaçay Ovası'nda yapılmış olan kanal kanallar yaklaşık 15-20 bin dönüm yer sulaması gerekirken, toplamda 3- 5 bin dönüm yer ekiliyor sulu tarım olarak ona bile cevap vermiyor. Kanallarda kapak yok. Daha önce sulama birliği vardı. O Sulama Birliği pek başaramadı bunu iyi işletemedi ve feshedildi. 4- 5 yıl Devlet Su İşleri baktı. Devlet Su İşlerinin baktığı dönemde gerçekten hizmet aldık son 2 yıldır da Sulama Birliği Kooperatifi kurulmuş. Ancak bu da yetersizdir ve su yoktur. Kanallar tıkalıdır. Su konusunda bazı bayağı bir sıkıntılarımız var.  Tabi ekilişi Nisan ayında ekiyoruz. Sulamaya Temmuz’un 10'u gibi başladık. Tabii ki geç başladık. 10-15 gün öncesine başlamamız gerekirken kanallarda su yoktu. Bu yüzden mahsulümüzde de ciddi anlamda da bir kayıp oldu. Hasadı daha önce yani geçmişte Türkiye genelinde yapılıyordu. İşçi ile yapılıyordu. Kesildikten sonra birkaç gün kurutulmaya bırakılıp daha sonra makineye atıp temizleniyordu veya patoza atılıyordu. Bu yıl farklı bir yöntem geliştirdik ortağım, arkadaşım biçerdöverle havadan yani hiç yere değmeden hasat ediyoruz.

Çerezlik ayçiçeklerimiz yurtiçinde değerlendiriyoruz. Daha sonra fabrikalara gidecek. Yani benim ortağımın kendi işletme tesisi var bu konuda oraya göndereceğiz. Orada elendikten sonra satışa hazır hale gelecek. Tabii bu işe başlamamızın sebebi bu ülkede sadece bildiğimiz Klişe bir şekilde tarım yapılıyordu. Yani kırsal bir tarım arpa, buğday ve yulaf dışında çok fazla bir şey yapılmıyordu. Ayçekirdeği sulu bir tarımdır. Tabii sulu tarımın geliri daha fazla iyidir. Arkadaşım Bilgehan Hoca’nın da bu konuda teşviki oldu. ‘Biz yaparız, buranın rakımı iyidir, güzel yetişir’ dedi. Gerçekten de geçen sene iyi başarılı olduk. Ama su konusunda biraz sıkıntımız var. Eğer bu su problemi aşılmazsa zannedersem Devlet Su İşleri tarafından bu sene bir çalışma olacak ve rehabilitasyon yapılacak.”dedi.

Kahramanmaraş’tan Kars’a kadar gelerek Arpaçay ilçesinin Atçılar Köyünde Zeki Elma ile birlikte ayçekirdeği ekimi yapan Bilgehan Karaduman da; “Kars Arpaçay’a çerezlik ayçiçeği ekmeye gelme sebebimiz bu bölgede malum kulaklıklardan dolayı bölgenin yağışlı olması bizim için bir avantaj. Rakımın yüksek olması çerezlik ayçiçeğinde istenilen kaliteyi var performansı verebiliyor olabilmesi, buralara kadar gelme sebebimiz bu. Ayrıca biz daha önceki yıllarda Sivas, Muş, Malatya, Urfa, Erzincan, Şırnak ve Ağrı gibi diğer illerde de bölge çiftçilerini teşvik ekmek amacıyla ekimler yapıyoruz. Tabii burada öncelikle kaliteyi hedefliyoruz. Doğu bölgelerimizde rakımım yüksek olması, hava şartlarının ayçekirdeğine uygun olmasından dolayı özellikle de Kars Arpaçay ilçesini tercih ediyoruz. Bundan dolayı bu bölgelere gelme sebebimiz. Tabii bunun yanında işte Türkiye'de malum su kaynaklarının gittikçe azalmaya başlaması bizi de bu bölgelere sevk ediyor. Yani ekim döneminde ve ekimden sonra yağış alması, çapa döneminde yağış alması bunlar olumlu avantajlar. Bundan dolayı da bu bölgelere yöneliyoruz. Özellikle siyah çerezlik ayçekirdeğinde Türkiye şu anda Çin ile rekabete girdi. Bundan dolayı da hedef onlardaki verimi yakalayabilmek hem de kaliteyi onların düzeyine ya da onların üzerine çıkarabilmektedir. Yerli ve milli bir ürün olması çabamız. Böyle bir çalışmamız devam ediyor.

Çin çekirdeği olarak satılıyor ama yüzde 90’ı yerli üretimler. Şu anda deniz sahili bölgelere haricinde bütün bölgelerimizde çiftçilerimiz siyah çerezlik ayçekirdeği ekimine yönlenmiş durumda. Yani bu sene Türkiye genelinde rekolte 200 bir ton civarındadır. Bu da Türkiye'ye eğer ihracat yapılmazsa yetebilecek bir durumadır. Yani Türkiye'deki şu anda iklim bölgelerinde rekolteyi takip ettiğimizde çıkan rekolte 200 bin ton civarında ve kendi kendine yetecek durumda. Biz bunu hem biz ticaretini ve tarımını yaptığımız için bunu daha rahat görebiliyoruz. Ayçekirdeği çok hassas bir üründür. Ekiminden hasadına kadar çok ciddi ve önem gösterilmesi gerekir. Arpa, Buğday, yulaf gibi ektiğim ne olursa olsun denilecek bir ürün değildir. Ekimden sonra bunu 4-5 defa traktörle çapa yapılması, işçi ile seyretme çapası yapılması gerekiyor. Düzenli sulanması gerekiyor. Özellikle de hasat döneminde bunu çürütmeden Alfatoksin olayına düşürmeden başarılı bir şekilde çıkarabilmek gerekir. Bundan dolayı bölge çiftçisi ayçekirdeği üretimine pek yaklaşmıyor ama diğer bölgelerde gittikçe yaygınlaşıyor. Yani Türkiye'nin hemen hemen deniz sahilleri haricinde bütün bölgelerde ciddi ay çekirdeği ekimleri yapılmaktadır”

img_4291.jpg

img_2063.jpgimg_2078.jpgimg_2116.jpgimg_2160.jpg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.