Kars Çayı'nın buzları çözüldü

Kars Çayı'nın buzları çözüldü

Kars´ta kış mevsiminin en sert geçtiği ay olan Ocak ayında Kars Çayı´nın buzlarının çözülmesi vatandaşlarda da şaşkınlık yarattı.

Kars’ta kış mevsiminin en sert geçtiği ay olan Ocak ayında Kars Çayı’nın buzlarının çözülmesi vatandaşlarda da şaşkınlık yarattı.

Ocak ayında eksi 20’lerde olan soğuk havanın kırılması ve bir günde güneşin etkisini göstermesiyle birlikte Kars ilini ortadan ikiye bölen Kars Çayı’nın da buzlarının çözülmesine neden oldu.

Vatandaşlar bu aylarda Kars Çayı’ndaki tabloya alışkı olmadıklarını kaydederek, mevsimlerin değiştiğine dikkat çektiler. Bahar ayında çağladığı gibi çağlayan Kars Çayı’ndaki yaklaşık 2 metreye kadar oluşan buz kalınlığı yer yer parçalanırken, bazı alanlarda ise ince bir tabaka olarak kaldı. Kars çayı üzerinde oluşan yaklaşık 2 metre kalınlığındaki buzların kırılması ve çayın üzerinin açılması şaşkınlık yarattı.

KARS ÇAYI NEREDEN GELİR, NEREYE GİDER?

Allahuekber sıradağlarının Soğanlıdağ yolundaki Yaycı ve Kırkpınar yaylalarından kaynağını alan Sarıkamış suyu ile Kızılçubuk suyu, Çatak köyü önünde birleştikten sonra Selim ilçesi altında en uzun yaylacıktan gelen dereleri de alarak Kireçhane boğazından Kars’a giren bu çay, İlkbahar ile bol yağmurlu zamanlarda şehrin doğusunda ki Kurtkale düzeyinden gelen Darboğaz suyunun şehrin ortasındaki iki arktan alarak Taşköprü’den itibaren 8 Km kadar süren Kaleboğazı ve Dereiçi kalesi boğazından geçer. Bundan sonra Kars Çayı Berdik deresi ile Cilavuz (Susuz) suyunu alır ve Ağcalar köyü altında yeniden derin boğaza girer. Karaurgan köyü suyunu soldan aldıktan sonra Şahnalar köyü üçüncü boğazdan yani Camışlı boğazından Güneydoğuya dönerek Akyaka ilçesinin Aslanhane köyü altından Arpaçay Nehri’ne kavuşur. (kha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber