Kars Barosu Türkiye’nin İlk Deprem Komisyonunu Kurdu

Kars Barosu Türkiye’nin İlk Deprem Komisyonunu Kurdu

Kars Barosu, 6 Şubat’ta 11 ilimizde büyük yıkıma neden olan asrın deprem felaketinin ardından, barolar arasındaki Türkiye’nin ilk deprem komisyonunu kurdu.

Tacettin Durmuş 

Kars Barosu Başkanı Fettah Çapkurt, düzenlediği basın toplantısında, 11 ilimizde meydana gelen deprem felaketinden sonra, özellikle Ülkemizin deprem kuşağında yer alması da dikkate alınarak; tüm kurum, kuruluş ve ilgilileri yaşanan bu felaketten ciddi dersler çıkarmaya davet etti.

Başkan Çapkurt, yaşanabilecek bir başka depreme hazırlıksız yakalanmamak açısından hiç zaman kaybetmeksizin vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin sağlanması için önleyici ve koruyucu tedbirlerin ve önlemlerin alınmasını talep ettiklerini söyledi. 

Kars’ın da 2. Derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Kars Barosu Başkanı Fettah Çapkurt yaptığı açıklamada; “Kars Barosu olarak; yaşanan deprem felaketinden ve İlimizin de 2.derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor olmasından ötürü; bazı dersler çıkardık. Çıkardığımız en önemli ders vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmeleri, ilgili kurum ve kuruluşların zaman kaybetmeksizin önleyici ve koruyucu önlemler almaları için Baro bünyemizde bir deprem komisyonunun kurulması fikrini hayata geçirmek olmuştur.

Depremde hayatını kaybeden insanların çoğu hatalı ve denetimsiz binaların üzerlerine yıkılması ile can verirken; çarpık kentleşmeden dolayı, yıkılan binaların molozlarının yollara düşmesiyle deprem mağdurlarına yardımların ulaştırılması da zorlaşmıştır.

Fay hatları üzerinde bulunan deprem bu Ülkenin bir gerçeği olmakla beraber, buna rağmen gerçekleşen kötü yapılaşma, denetimsizliğin, tedbirsizliğin, umursamazlığın, çıkarcılığın bir sonucudur ve her bir sorumlu adalet önünde hesap vermelidir. Kars Barosu olarak deprem felaketinden dolayı kusurları, hataları ve ihmalleri bulunanların yargı önünde hak ettikleri cezayla cezalandırılmaları için TBB ve diğer barolarımızla tam bir işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmaktayız.

Kars Barosu olarak; yaşanan deprem felaketinden ve İlimizin de 2.derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor olmasından ötürü; bazı dersler çıkardık. Çıkardığımız en önemli ders vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmeleri, ilgili kurum ve kuruluşların zaman kaybetmeksizin önleyici ve koruyucu önlemler almaları için Baro bünyemizde bir deprem komisyonunun kurulması fikrini hayata geçirmek olmuştur.” dedi. 

DEPREM KOMİSYONU BAŞKANI AV. ERSİN VARGÜN “ARTİK ÖNLEM ALMAK İÇİN ÖLMEYİ BEKLEMEYELİM!”

Kars Barosu Deprem Komisyonu Başkanı Av. Ersin Vargün de yaptığı açıklamada; milletçe, her felaketin ardından ders çıkartılıp önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Önlem almak için ölmeği beklememek gerektiğine vurgu yapan Vargün şunları söyledi:

“Biz milletçe her felaketin ardından ‘ders çıkarmalıyız’, ‘önlem almalıyız’ şeklinde neticelere varıp: ders çıkarmaya ve önlem almaya üşenen, ancak birinci derece yakını bir felakette ölünce şapkayı önüne alıp düşünen ve sadece isyan eden bir yaklaşıma sahibiz. Ancak oturduğumuz yerden ağıtlar yakıp isyan etmenin zamanı değil. Yarın değil, tam da şimdi harekete geçelim. Artık önlem almak için ölmeyi beklemeyelim!

Kars 2.derece deprem bölgesinde yer alan, son bilimsel verilere göre diri fay hatlarını bulunduğu riskli bir konumdadır. Olası bir depremde coğrafi konumumuzun uzaklığı sebebiyle yapılacak yardımların çok gecikmesi ihtimali, mevsimsel koşullanın zorluğu, afet bilinci konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamamız gibi sebepler en ciddi handikaplarımızdır. Bu kapsamda olası bir depremle ilgili olarak öncesinde ve sonrasında neler yapılabilir? Ne gibi önlemler alınabilir? Sorularının cevabını aramak ve çözüm geliştirmek zorundayız. İşte tam da bu sebeplerle Kars Barosu avukatları olarak hemşehrilerimize, sevdiklerimize, ailemize karşı sorumluluk hissiyatıyla Deprem Komisyonu kurulmasına karar verdik. Komisyonumuz 8 avukattan müteşekkil bir sivil inisiyatif grubudur. Komisyon olarak ilimizde, tüm ilçelerde ve köylerde depremle ilgili alınacak önlemler ve olası bir depremin sonrasında koordine olabilmek adına ilgili sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk almaya ve ortak hareket etmeye davet ediyoruz. Başta AFAD ve KIZILAY olmak üzere Kars Valiliği, Belediye Başkanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili STK'ların olası bir depremle ilgili koordinasyonu nasıl sağlayacaklarına dair toplantı yapmalarım ve bu hususla ilgili kararların Karsı hemşehrilerimizle paylaşmalarını teklif ve talep ediyoruz. Zira 6 Şubat depremlerinde koordinasyon eksikliğinin çok acı sonuçlar doğurduğunu hep beraber müşahade ettik. Ayrıca KIZILAY ve AFAD bünyesinde olası bir tabii afet durumunda yeterli uzman personel, ekipman, çadır olup olmadığı, bu hususlarla ilgili envanterin halkla paylaşılması ve eksiklik görülmesi durumunda tamamlanması adına çalışma yapılması, olası bir depremde toplanma merkezlerinin nereleri olduğu, Kars Harakani ve Üniversite Hastanelerinin, Kars'taki okul, özel okul, üniversite yerleşkesi ve öğrenci yurtlarına ait binaların, iş hanlarının ve zincir AVM'lerin risk analizlerinin yapılıp yapılmadığın depreme dayanımları hususunda riskli görülen yerlerde güçlendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığına dair sorunları siz değerli basın mensubu arkadaşlarımız aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlara tevcih ediyor ve açıklama yapmalarını tüm Kars halkı adına talep ediyoruz. Ayrıca resmi bir nitelik kazanması andan söz konusu sorularımıza bilgi edinme yasa çerçevesinde vereceğimiz dilekçelerle de cevap arayıp sonucunu Kars kamuoyu ile paylaşacağımızı buradan bildiriyoruz. Bunun yanı sıra Kars halkını da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Oturdukları binaların risk analizlerini yaptırmalarını, inşaat halinde olup da henüz bitmemiş yapılarla ilgili risk analizi yapılmamış konut satın almamalarını ve kiralamamalarını telkin ediyoruz.

Esasen söylenecek ve üzerinde durulacak çok fazla husus var. Ancak ilk basın açıklamamızın çerçevesi özetle her bir yurttaşı, kurum ve kuruluşları sivil toplum örgütlerini duyarlı olmaya çağ ve kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap arata mahiyetindedir. Ülkemiz bir deprem coğrafyası üzerinde kuruludur. Bu gerçeği asla unutmayalım, umamayalım! Deprem ve diğer tabi afetlerle mücadele yalnızca devlet kurumlarının müdahale ve çabasıyla üstesinden gelinecek sorunlar değildir. Bu bağlamda m toplumsal birimlerin sorumluluk alarak harekete geçmesi ve her türlü afete karşı hazırlıklı olması gerekir. Biz Kars Barosu Deprem Komisyonu olarak bu hazırlığı uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğinin farkındayız ve bu hususta üzerimize düşeni yapacağına kamuoyuna saygıyla duyuruyouz.”

7a580b49-9f04-486e-a4ed-a9b2bb325a3c.jpeg65d0a2c5-3b28-4edd-aa7f-90ea59d53d9f.jpegcaca3833-b423-41c5-a534-d2fc7fae15e3.jpeg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber