Kars Barajı İle 475 bin 780 Dekar Alan Suya Kavuşacak

Kars Barajı İle 475 bin 780 Dekar Alan Suya Kavuşacak

Devlet Su İşleri Kars'a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesinden Kars’ta nasibini alıyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Kars Barajı ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında 215 bin 750 dekar olmak üzere toplam 475 bin 780 dekar zirai arazinin pompajsız borulu sistem sulama şebekesi ile sulanmasının sağlanacağını belirtti.

Acu, ayrıca 2,24 MW Kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacağını kaydetti.

“Kars Barajı su tutmaya hazır”

Temelden yüksekliği 56 metre yüksekliğe sahip Kars Barajı inşaatı alt üniteleri ile birlikte tamamlanmış olup su tutmaya hazır olduğunu ifade eden Murat Acu, “Baraj göl alanındaki köylerin taşınmasına müteakip su tutularak iş tamamlanacaktır. Köylerin yeni yerleşim yerlerine ait imar planları tamamlanarak askı süreçleri tamamlanmıştır. Parselasyon planlarının Kadastro kontrolleri devam etmektedir. Kontrollerin tamamlanması beklenmekte olup, Kadastro kontrolleri akabinde parsel aplikasyonları yapılacak ve parsel kuraları çekilecektir” dedi.

Bu proje tamamlandığında 2017 yılı birim fiyatı ile ülke ekonomisine yıllık 75.165.295,00 TL katkı sağlanmasının hedeflendiğine dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Murat Acu, "Projenin tamamlanması ile birlikte bölgede tarıma dayalı sanayi gelişecek olup buda bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracaktır” diye konuştu.

Kars Barajı Sulaması ilettim hattında da çalışmaların hızla devam ettiğini hatırlatan Genel Müdür Acu, "Kars Barajı iletim hattı işi kapsamında 20.7 km uzunluğunda ve 3800 mm çapında CTP boru döşenmesi yapılacaktır. Projede 13.500 m CTP boru ve özel parçalarının, baş bağlaması, kesilmesi, torbalanması, döşenmesi tamamlanmıştır. Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

kars-baraji-ile-475-bin-780-dekar-alan-suya-kavusacak-(1).jpgkars-baraji-ile-475-bin-780-dekar-alan-suya-kavusacak-(2).jpgkars-baraji-ile-475-bin-780-dekar-alan-suya-kavusacak-(3).jpgkars-baraji-ile-475-bin-780-dekar-alan-suya-kavusacak-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber