Kars Atık Su Toplama ve Arıtma Tesisi’nin Temeli Atıldı

Kars Atık Su Toplama ve Arıtma Tesisi’nin Temeli Atıldı

Kars Çayının evsel atıklardan kaynaklanan kirlilik yükünü azaltacak ve su kalitesini arttıracak olan ‘Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. 

TACETTİN DURMUŞ 

Günlük 50 bin metreküp atık su artıma kapasitesine sahip olan 780 milyon maliyetli tesisin temel atma törenine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan ile Kars Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaklaşık 17 kilometre uzunluğunda kolektör hattı yapılacak olan Kars Barajının su kaynağı olan Kars Çayı’nın su kalitesini arttıracak Kars Barajı Sulaması kapsamında 47.584 hektar tarım arazisinin kaliteli suya kavuşacağını söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci konuşmasında şunları söyledi: “780 Milyon liralık bir yatırımdan söz ediyoruz. Bu bir istisnai yatırımdır. Bu bizim Kars’a verdiğimiz ehemmiyetin ve önemin bir göstergesidir. Buradan Kars Çayı akar ve suyun az olduğu dönemlerde kokudan ve sivrisinekten geçilmezdi. Ama siz bunu hak etmiyordunuz.  Bir an önce bu çayın ıslah edilmesi, buranın önce toplanması daha sonra da artırtılması esastı. Bu proje bu manada iki aşamadan oluşuyor. Bu proje aslında iki projedir. Önce bu atıkların toplanması, sonrada bunların arıtılmasıdır. Buradaki arıtma ileri düzeyde biyolojik arıtmadır. Bu çerçevede biz suyu merkeze alan bir anlayışa bu zamana kadar faaliyetlerimizi yürüttük. Suyun bir gramının bile ziyan edilmesine tahammülümüz olmadığı için arıtılan suyu buradan barajımıza ve bu barajı kullanarak arazileri sularken kirli su yerine temiz su kullanarak burada bitkisel üretimi yapıyor olacağız. Hem bitki sağlığı adına hem çevre sağlığı adına hem de daha önemlisi Kars’ta yaşayan vatandaşlarımıza bu çayı iki yıl içerisinde arıtmış olacağız ve arıtılan suyu barajımıza aktarmış olacağız. Barajımızdan da ovalarımıza aktarmış olacağız. 50 bin metreküp kapasitesi olan arıtma sistemi ve gerçekten ileri teknoloji, Karsımızın hak ettiği proje gecikmişte olsa her kesin Allah razı olsun diyeceğine inanıyoruz” dedi.

kars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(5).jpgkars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(6).jpgkars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(7).jpg

kars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(1).jpgkars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(2).jpgkars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(3).jpgkars-atik-su-toplama-ve-aritma-tesisi’nin-temeli-atildi-(4).jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kars Haber