Karlı dağlarda yem arayan yaban keçileri görüntülendi

Karlı dağlarda yem arayan yaban keçileri görüntülendi

Bingöl'ün Kiğı ilçesi sınırlarındaki Şeytan Dağları'nda karlı dağlarda yem arayan yaban keçileri görüntülendi.

Şeytan Dağları'nda bulunan, nesli tehlike altındaki yaban (Capra aegagrus) ve çengel boynuzlu (Rupicapra rupicapra) dağ keçilerini üç ayrı alanda Anadolu Ajansı (AA) ekibi görüntüledi.

Kiğı ve Yedisu ilçeleri arasındaki 24 bin 858 hektar alandan oluşan saha, nesli tehlike altında olan dağ keçileri için uygun yaşam ortamına sahip.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, av ve yaban hayvanları ile yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, av hayvanlarının yaşama ortamı için iyileştirici tedbirler alınması, gerektiğinde özel avlanmanın yapılabilmesi amacıyla koruma altına alınan, "Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak ilan edilen bölgede yaşayan keçiler, olumsuz hava koşulları nedeniyle yem bulmakta sıkıntı yaşıyor.

- Sürüler halinde aşağı bölgelere ilerliyorlar

Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi aştığı yüksek dağlık kesimde yem bulmakta güçlük çeken keçiler, sürüler halinde kar kalınlığının nispeten daha düşük sevilerde bulunduğu aşağı bölgelere ilerliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bingöl Şube Müdürlüğünce de yaşam alanlarına bırakılan yem ve meşe filizleri ile karınlarını doyuran keçiler, vahşi hayvanlardan ve kaçak avcılardan korunmak amacıyla sarp kayalıklara sığınıyor.

Yaban hayatı açısından oldukça zengin olan alandaki sarp kayalıklar, vadiler ve dağlık kesimler, keçiler dışında ayı popülasyonları ile birçok memeli ve kanatlı hayvan türlerini barındırıyor. 
- "Her türlü doğa şartlarında bu hayvanları yaşatmaya çalışıyoruz"

Kiğı Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Ercüment Okşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların her zaman doğaya ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle de yaban hayatının korunması gerektiğini söyledi.

"Tahmini olarak bölgemizde bine yakın hayvan varlığı var" diyen Okşar, şunları kaydetti:

"Kış şartları ağır geçti ve doğadaki hayvanlar yem bulmakta zorluk çekti. Bu nedenle yemleme yapıldı. Her türlü doğa şartlarında bu hayvanları yaşatmaya ve korumaya çalışıyoruz. Kiğı bölgesinde yaşayan yaban keçilerinin en büyük düşmanı insanlar. Bunun önüne geçersek, en büyük düşman olan kaçak avcılıktan onları korumuş oluruz. Bunun dışında vahşi hayvanlar da keçilerin düşmanı. Görevimizi yaparsak bölgede hayvan neslinin çoğaldığını, popülasyonunun arttığını göreceğiz." 

Okşar, çengel boynuzlu dağ keçisinin zirvelerden hiç inmediğini, yaban keçisinin ise otlamak için dere kenarlarına kadar indiğini aktardı.

İnsanların bu bölgedeki doğal güzellikleri görmesi, hayvanları yakından seyretmesi için çalışma yürüttüklerini dile getiren Okşar, "İnsanlar yaban hayvanları görmek için yurt dışına çıkıyor. Yapacağımız çalışma ile buralara tur düzenleyebiliriz." diye konuştu.

20190126_2_34610210_41093727_web.jpg20190126_2_34610210_41093731_web.jpg20190126_2_34610210_41093713_web.jpg20190126_2_34610210_41093732_web.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yerel Haberler