Kar üstünde renkli cirit gösterisi

Kar üstünde renkli cirit gösterisi

Kars’ın Selim İlçesi’ne bağlı Hasbey Köyü’nde düzenlenen Cirit müsabakalarına kar ve sisli hava engel olamadı. Geleneksel ata sporu...

Kars’ın Selim İlçesi’ne bağlı Hasbey Köyü’nde düzenlenen Cirit müsabakalarına kar ve sisli hava engel olamadı.

Geleneksel ata sporu cirit Selim’in bazı köylerinde yaygın olarak oynanıyor. Özellikle de kış mevsimlerinde oynan cirit, renkli görüntüler eşliğinde sürdürülüyor. Gün geçtikçe cirite olan ilgi daha da artıyor.

LAPA LAPA KAR VE SOĞUĞA RAĞMEN CİRİT AŞKI

Soğuk hava ve lapa lapa yağan kar bile ata sporu cirite olan ilgiyi engelleyemiyor. Bölgede cirite karşı öyle bir aşk var ki vatandaşlar çocuklarıyla birlikte sabahın erken vaktinde ata binerek karlı ve zorlu yolculuğa göğüs geriyorlar.

KAR ALTINDA AKSİYON

Yoğun kar yağışı altında yapılan müsabakada beyaz esarete, ciritçilerin sergilediği hünerler ise cesarete dönüştü. Yaklaşık 20 at, üzerlerinde taşıdıkları ciritçilerle kara bata çıka ilerlerken oldukça zorlandılar. Bir süre sonra karlı zemin az da olsa atların hareket edebileceği seviyeye geldiğinde ise heyecan ve macera başladı. Her anı ayrı bir aksiyona dönüşen cirit karşılaşması izleyicilerin alkış, tezahurat ve yorumlarıyla daha da renklendi.

DÜŞEN DÜŞENE

Zeminin karlı, havanın sisli olduğu ciritte sopalar havada uçuştu. Atlar sağa-sola kaçıştı, ciritçiler karlı zemine düşmekten kurtulamadı.

CENTİLMENLİK KAZANDI

Attan düşmeler, vücuda sopaların isabet etmesi ile sporcular arasında en ufak bir tatsızlığa yol açmadı. Sopa yemelerine rağmen bunu bir eğlenceye çeviren, attan düşmelerine rağmen daha coşan sporcular centilmenliği elden bırakmayarak spordaki şiddete ata sporu ciritteki centilmenlikle önemli bir mesaj verdiler. Hoşgörülü olmaları ve karşılarındaki sporculara saygılı davranmaları, her aksiyonlu sahnede birbirlerini kutlamaları ciritin vazgeçilmez bir spor olduğunu da gözler önüne serdi.

ŞARTLAR ZOR AMA CİRİT ZEVKLİ

Hasbey Köyü Atlı Cirit Spor Kulubü Başkanı Vedat Karga’nın düzenlediği cirit müsabakasını izleyenler büyük keyif aldılar. Cinitin özellikle de karlı zeminde oynanmasının daha zevkli olduğunu belirten köylüler, zemin karlı olması nedeniyle attan düşenlerin zarar görmediklerini ifade ettiler. Bu sporla dostlukları pekiştirdiklerini de anlatarak, tüm zor şartlara rağmen ata sporu ciriti sürdürmeye çalıştıklarını aktardılar.

CİRİTE DESTEK VERİLSİN

Köylüler uzun yıllardır süregelen bu geleneklerini nesilden nesile aktarmayı da sağladıklarını belirterek, ciriti ayakta tutmanın zorluklarını ve maddi külfetlerini de dile getirdiler. Gençlik, Hizmetleri ve Spor Bakanlığı’nın, Atlı Spor Kulübü Federasyonunun, valilik ve kaymakamlıkların da kulüplerini desteklemeleri gerektiğini sözlerine eklediler.

Burhan Arslan, “Hasbey Spor Kulübü olarak bugün yine bir maç düzenledik. Bu bizim gelenek ve göreneklerimizdendir. Ata dedelerimizden kalan bu sporu yaşatmaya çalışıyoruz. Ata dedelerimizden bizlere kaldı bizlerden de şimdiki gençlere kaldı onlarca kendilerinden sonra gelecek olan nesile bu sporu bırakacaklar. Devam ettirmeye çalışıyoruz ama maddi sıkıntılarımız çok büyük. İmkanlar el vermediği için artık hayvanlarımıza bile bakamıyoruz. Bundan dolayı devletimizden, işadamlarından, kulüp başkanlarından bizlere destek olmalarını istiyoruz. Çünkü, bizde bunu daha iyi şekilde değerlendirip sürdürmeyi istiyoruz. Biz bunu canı gönülden istiyoruz.” dedi.

Bedirhan Kurkazbey de, “Bugün buraya cirit izlemeye geldik. Cirit bu bölgede yaygın ama eski heyecanı pek yok gibi. Çünkü destek alamıyorlar. Karda cirit oynamak da izlemek de çok güzel.” diye konuştu.

Gürsel Yücel ise, “Cirit bizim eski ata sporumuzdur. Selim’in Karakale köyündenim, Kars’ta ikamet ediyorum., bugün de buraya ciriti izlemeye geldim. Bende eskiden oynardım. Karda oynamak çok zevkli oluyor. Cirit bizim ata sporumuz, sevilen, tutulan bir spor.” şeklinde konuştu.

Celalettin Tip da şunları söyledi:

“Kış mevsimini bu sporla geçirmeye çalışıyoruz. Ata dedelerimizden devraldığımız ciriti yeni nesillere aktarıyoruz. Özellikle de her cumartesi ve Pazar günleri komşu köylerden gelen sporcularımızla köyümüzde cirit müsabakaları düzenliyoruz. Çünkü hedefimiz bu sporu yaşatmaktır.” KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber